Си Дзинпин обеща отваряне на китайската икономика


Си Дзинпин обеща отваряне на китайската икономика
Снимка: Getty Images/Guliver

2576

Китайският президент Си Цзинпин обеща намаляване на митата за автомобили тази година и други стъпки, за да се отвори втората икономика в света “все по-широко“. Намеренията бяха огласени пред икономически форум в Боао в момент, когато Пекин и Вашингтон са на ръба на търговска война.

От няколко седмици САЩ и Китай си разменят обявяването на наказателни мита за внос на стоки и бъдещи такси върху стоки за стотици милиарди долари, което изнервя пазарите.

Без да споменава пряко исканията на американския президент Доналд Тръмп, китайският президент каза, че Пекин „не търси търговски излишък“, и се надява да увеличи вноса.

Обещавайки „нова фаза в отварянето“, той каза, че Китай „значително ще намали“ митата за коли и други продукти през тази година, ще предприеме мерки за либерализиране на инвестициите в автомобилостроенето, и за защита на интелектуалната собственост – всичките тези сфери са начело на американския списък с изисквания, предаде БГНЕС.

„Икономическата глобализация е необратима тенденция на времето“, допълни Си Цзинпин.

„Вратата на отварянето на Китай няма да се затвори, ще се отваря все по-широко и по-широко“, каза още президентът, но не влезе в детайли и не спомена конкретна дата, когато промените ще започнат да действат.

Митата за колите бяха сърцевината на съобщение в Twitter на Тръмп от понеделник. „Когато кола бъде изпратена от Китай в САЩ, митото, което трябва да се плати, е 2 ½ %. Когато кола бъде изпратена в Китай от Съединените щати, митото, което трябва да се плати, е 26%“, написа Тръмп.“Това звучи ли като свободна и честна търговия. Не, това звучи като ГЛУПАВА ТЪРГОВИЯ – и продължава от години.“

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард приветства намеренията на китайския лидер за отваряне на икономиката на страната.

Досега Пекин ограничаваше чуждата собственост в автомобилния сектор, което принуждаваше чуждестранните компании да партнират с китайски фирми и да споделят своите технологии. Си Цзинпин обеща ограниченията да бъдат либерализирани, казвайки, че „бързо да облекчи ограниченията върху чуждестранните акционерни участия, особено ограниченията върху чуждестранните инвестиции в автомобилната индустрия".

Президентът също така обеща взимането на конкретни мерки за преодоляване на опасенията относно защитата на интелектуалната собственост.

"Тази година ще реорганизираме държавната служба за интелектуална собственост, за да укрепим правоприлагането", каза той на форума.

"Ние насърчаваме китайските и чуждестранните компании да осъществяват нормален технически обмен и сътрудничество, за да защитят законните права на интелектуална собственост на чуждестранно финансираните предприятия в Китай", каза той.

Обещанията за автомобили и ИП бяха придружени от обещание да прокара реформи в сектора на финансовите услуги, което ще доведе до повече чуждестранно участие - реформи, обявени за първи път миналата година.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички