Швейцарска банка удържа отрицателните лихви далеч от клиентите


Швейцарска банка удържа отрицателните лихви далеч от клиентите
Снимка:

3287

Zürcher Kantonalbank твърди, че успява да компенсира последиците от извънредните стъпки „за момента”.

Ръководителят на една от най-големите местни банки на Швейцария изключва въвеждането на отрицателни лихвени проценти за редови клиенти „за момента“, тъй като печалбите от ипотечния бизнес на институцията компенсират последиците от извънредните стъпки, предприети от Централната банка.

Мартин Шол, главен изпълнителен директор на Zürcher Kantonalbank, заяви, че швейцарските банки се справят “по най-добрия възможен начин в една лоша среда”, благодарение на стабилния ръст на жилищното кредитиране и увеличаването на лихвените маржове там, където е възможно, пише БГНЕС.

По думите му към момента швейцарските банки успешно понасят едни от най-ниските централни лихви в света, жънейки печалбите от други области на дейността си.

Отрицателните лихвени проценти в Швейцария и еврозоната доведоха до опасения за масови тегления на депозити, поради нежеланието на клиентите да плащат, за да държат парите си в банките.

Шол предупреждава, че негативните лихвени нива изкривяват финансовата система и не изключва промяна на политиката в бъдеще, ако Централната банка не предприеме действия за предотвратяване на “ликвиден срив в банковата система”.

След като миналата година швейцарските износители бяха засегнати от силата на швейцарския франк, Централната банка на страната намали основния лихвен процент до -0,75%.

Макар някои депозити в централната банка да са освободени от мярката, Zürcher Kantonalbank ѝ е заплатила 30,8 млн. швейцарски франка (което се равнява на 31,5 млн. щатски долара) отрицателни лихви за първите шест месеца на 2016 г.

Въпреки това, в отчета си за първото полугодие, Zürcher Kantonalbank, която е собственост на кантона Цюрих, показва нетния лихвен доход от 582 млн. швейцарски франка - резултати почти без промяна спрямо същия период на миналата година.

Институцията заявява, че за запазването на стабилни нива на лихвени приходи е допринесло разширяването в ипотечния бизнес в размер на 1,8 млрд. шв. франка. Като цяло оперативната печалба се е покачила с 8 на сто, до 395 млн. шв. франка.

„Ниските лихвени проценти доведоха до рязко поскъпване на жилищата в Швейцария, но ипотечният пазар остава дисциплиниран, което означава, че маржовете все още са поносими”, обясни изпълнителният директор на швейцарската банка.

Въпреки че централната банка тласка лихвите към отрицателна територия, швейцарските купувачи на жилища няма да могат да получат “отрицателни ипотеки”, казва Шол, добавяйки, че Zürcher Kantonalbank няма да начислява отрицателни лихви на редовите клиенти “за момента”.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички