Щетите от наводненията са за над 4 млн. лв., държавата отпуска помощ от 1 млн.


Щетите от наводненията са за над 4 млн. лв., държавата отпуска помощ от 1 млн.
Снимка: МРРБ

2143

По първоначални изчисления щетите след бедствието възлизат за община Бургас на над 4 милиона лева. Това съобщи кметът Димитър Николов.

"Повече от половината са нужни за неотложни възстановителни дейности, тъй като са увредени или напълно разрушени междуселищни и вътрешни улици, мостове и други пътни съоръжения. Общината впрегна всички свои ресурси, но разчита много и на солидарната държавна помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за да има по-бърз и качествен резултат", допълни той, цитиран от пресцентъра на общината.

„На най-пострадалите семейства ще помогнем с предоставяне на строителни материали за ремонт на домовете им, а при доказана повреда на битова техника заради бедствието ще им бъде закупена нова“, каза кметът Николов.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов обсъди с вицепремиера Томислав Дончев и с министъра на финансите Владислав Горанов мерките за преодоляването на щетите от бедствието в Бургаска област и възможностите за подпомагане на засегнатите от него хора.

Решено беше Министерският съвет да стартира процедурата по отпускане на 1 млн. лева на общините Бургас и Камено (400 хил. лв. за Бургас и 600 хил. лв. за Камено), с които да бъдат покрити разходите за аварийно-възстановителна дейност и подпомагане на пострадалите, съобщиха от пресцентъра на МС.

В момента няколко екипа на място описват щетите, основно на публичната инфраструктура. Очаква се работата им да приключи до понеделник следващата седмица, посочи вицепремиерът Дончев, който е председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Той съобщи, че заделеният резерв на Комисията до края на 2017 г. е над 2 млн. лева и че има готовност да бъде предоставен както за непосредствено справяне с бедствията, осигуряване на пътен достъп и достъп на хората до домовете им, така и за ремонтни работи, които да се осъществят до края на годината.

По-рано днес стана ясно, че БЧК стартира дарителска кампания за пострадалите от потопа. Как можете да помогнете - вижте ТУК.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички