Ще има ли различен резултат новата проверка на терасата на Пламен Георгиев?


Ще има ли различен резултат новата проверка на терасата на Пламен Георгиев?
Снимка: БГНЕС

3843

Не мисля, че ще има промяна. Това, което са констатирали колегите ми през април, си остава същото. Ако има съборени постройки на терасата, тогава вече ще е ясно, че собственикът е осъзнал незаконността. Това заяви кметът на район "Слатина" Наталия Стоянова по казуса с прословутата тераса на председателя на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Стоянова уточни, че се надява новата проверка да стане до няколко дни, като днес (27 юни) ще се вземе решение за подробностите какво ще се прави. Основно би трябвало да се проверява по документи и на място, но от думите на кметицата тепърва ще се решава, защото може да се установи нещо друго.

Тълкувам като грешен прочит на закона и се надявам да не е друго, коментира пред bTV Стоянова действията на архитект Влади Калинов, който засега опази терасата на Георгиев, но подаде оставка под натиска на столичната кметица Йорданка Фандъкова. Стоянова не предположи защо Калинов взе такова решение. Попитана дали случаят с Георгиев е "допустим", тя отвърна, че в закона има допустимост, но не и при сегашния казус – защото има допустима максимална височина, а тя е надвишена с 1 метър.

На въпрос оказван ли е натиск при проверката на терасата на Георгиев, районната кметица отрече: „Третираме го като обикновен случай”. Тя каза, че Георгиев е съдействал на проверяващите.

Аргументите на отишлия си Калинов

"Прекратихме административно-наказателното производство срещу председателя на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев, чието има нашумя около скандала с апартаментите на властта "Апартаментгейт". Оказа се че районна администрация "Слатина" е издала два документа, които драматично си противоречат". Това каза Калинов като оправдание да се опази терасата на Георгиев.

"От районната администрация ни изпратиха констативния акт. Те бяха със становище, че там има незаконно строителство. Като такова бяха квалифицирали изграждането на скатен покрив над колонада, която е изградена върху терасата, за която се оказа, че има строителни книжа", изясни ситуацията Калинов и добави, че другият документ, който районната администрация е издала, е за въвеждане на сградата в експлоатация. По думите на архитекта ако е имало нарушение, то от район "Слатина" е трябвало тогава да реагира, а не сега, защото по безспорен начин е установено, че след този документ строителство в тази сграда не е извършвано. "Тази тераса и навесите по нея са изградени преди сградата да бъде пусната в експлоатация", уточни Калинов. Според него, при обжалване на акт за събаряне, Георгиев ще спечели в съда, защото първо администрацията е позволила влизане на сградата в експлоатация с пристройките на Георгиев (по това време собственикът на жилището е друг, председателят на КПКОНПИ го е купил по-късно), а сега се сеща, че това е незаконно.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички