Щайнмайер: Не мога да кажа дали Volkswagen ще избере България


Щайнмайер: Не мога да кажа дали Volkswagen ще избере България
Снимка: БГНЕС

2132

Официална покана към автомобилния гигант Volkswagen да открит завод у нас изпрати българският президент Румен Радев по немския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, който пристигна на посещение у нас.

„Считам, че успешното българо-германско икономическо партньорство дава достатъчни основания да вярваме, че България може, че България е готова и заслужава стратегически инвеститор със затворен цикъл на производство. Аз уверих президента Щайнмайер, че всички български институции са в пълен консенсус и с обединени усилия да предоставят най-добрите възможности и сигурна среда за такава инвестиция”, подчерта държавният глава след разговора си с госта, предаде bTV.

Щайнмайер обаче посочи, че не може да даде конкретен отговор на въпроса дали Volkswagen ще избере нашата страна. Той отбеляза и че големите кръгли маси с участието на икономически делегации не са мястото, където се вземат подобни стратегически решения.

Двамата президенти подчертаха, че София може да разчита на подкрепа от Берлин за реформите, икономическото сътрудничество и за политиката по линия на Западните Балкани.

„Говори се за България като за страна от периферията на ЕС, бих искал да обърна нещата – България е, и вие го показахте по време на европредседателството, един стабилизиращ фактор, една страна с много важни съседи. Заради съседството ви с Турция, със Западните Балкани, вие сте по-близо до световните проблеми”, категоричен беше Щайнмайер.

Той коментира и темата Brexit, като отбеляза, че все още няма никаква яснота какво ще решат на Острова, но всичките трудности около излизането на Великобритания от ЕС според него ще са урок за тези, които смятат, че с един референдум може да се напусне общността. На свой ред, Радев подчерта, че трябва да се направят мащабни реформи в ЕС, за да няма нови кандидати за напускане.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички