Шотландия първа в света ще въведе минимална цена на алкохола

Шотландия първа в света ще въведе минимална цена на алкохола
Източник: iStock/Guliver

Шотландия е първата държава в света, която ще въведе минимална цена на алкохолните продажби. Пътят за това бе разчистен след решение на британски съд, което отхвърли жалба на производители на шотландско уиски, пише The Independent.

Съдиите във Върховния съд на Великобритания единодушно отхвърлиха жалбата на Асоциацията на шотландските производители на уиски (SWA) и други производители на алкохол, които твърдят, че политиката е "непропорционална" и е незаконна спрямо европейското законодателство.

С решението се слага край на петгодишна съдебна битка за плана на шотландското правителство да въведе минимална цена на алкохола (MUP) от 50 пенита. С тази мярка правителството цели хората да нямат достъп до фалшив алкохол, вреден за човешкото здраве.

Според съда увеличението на цената на алкохола чрез акциз или чрез увеличение на ДДС няма да бъде "толкова ефективно", колкото да се атакува евтиният алкохол.

Предложението за 50 пенита означава, че четири кутии бира 440 милилитра с 5% алкохол ще струват най-малко 4,40 лири, бутилка вино с 12% алкохол най-малко 4,50 лири и бутилка уиски 700 милилитра ще струва най-малко 14 лири.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.