Шерил Сандберг: Сексуалните посегателства в службата се извършват от мъже с власт


Шерил Сандберг: Сексуалните посегателства в службата се извършват от мъже с власт
Снимка: Getty Images

3178

Подобно на много други жени, главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандберг също е била жертва на непристойно поведение на работното място. Тя сподели преживяванията си в пост в социалната мрежа.

"Ръка на коляното ми под масата по време на служебна среща. Женени мъже - и то с десетилетия по-възрастни от мен, които ми предлагат да ми дадат "съвет за кариерата" късно вечерта някъде, където да сме сами. Мъж, който дойде до хотелската ми стая и започна да думка по вратата през нощта, защото му бях отказала да вечерям с него", описва Сандберг.

"За щастие аз не работех с нито един от тези хора. Но всички те бяха по-влиятелни от мен. Затова чувстваха, че са свободни да прекрачат границата", допълва тя.

По думите ѝ мъжете на високи позиции често злоупотребяват с влиянието си. Когато тя започнала да се изкачва по корпоративната стълба, тези случаи ставали по-редки и по-редки. "Всичко се корени във властта", пише Сандберг. 

Според нея настоящият момент е "критично важен" за това сексуалното насилие на работното място да стане по-централна тема. 

"Имаме нужда от систематични, перманентни промени, които засичат неподходящото поведение и защитават всички - и тези на високите, и тези на ниските нива", твърди още шефката на Facebook. По думите ѝ на първо място работодателите трябва да приемат и оповестят пред служителите си много ясна и категорична позиция срещу сексуалното насилие в различните му форми.

 

 

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички