Шефът на КЕВР: Цената на тока няма да се вдига до лятото


Шефът на КЕВР: Цената на тока няма да се вдига до лятото
Снимка: БГНЕС

2099

Цената на битовия ток няма да се променя поне до лятото следващата година. Това увери председателят на председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов във връзка с появилите се опасения, че драстичните скокове в цената на индустриалния ток ще се отразят и на тази за бита.

Според Иванов най-рано през юни ще бъде направен анализ дали шоковото поскъпване на енергията, която се търгува на борсата, ще се отрази и на битовите сметки, предаде БГНЕС.

Той отново напомни, че КЕВР няма пряко отношение към функционирането на Българската независима енергийна борса. Цените на борсата се определят от търсенето и предлагането, като този принцип е общовалиден за всяка една енергийна борса в Европа и света. Отговорностите на КЕВР са свързани да проучва дали няма обосновано предположение за нарушение във функциониране на борсата и злоупотреби.

С призив към премиера Бойко Борисов за спешни мерки срещу шоковото поскъпване на ток излязоха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. В писмо сдружението недоумява за неаргументираното повишение на цената на тока, която се търгува на платформите на Българската независима енергийна борса. Споменават се апокалиптични стойности за скок в порядъка от 350%. „Нееднократно сме сигнализирали за абсурдни и видимо непазарни отклонения в търгувани количества и цени на платформите на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ), включително и при директни сравнения на дългосрочни продукти и резултати от сегмент „ден напред“ с количества и цени на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX, жалва се индустриалният бизнес.

Подобни шокови стойности имаше и през октомври, при които се търгува индустриалният ток на борсата. Тогава бизнесът изпищя, че котировките „Ден напред“ стигат до скок от 250%. Експерти коментираха пред БГНЕС, че такива аномалии са нелогични, притеснителни и дори опасни за бизнеса. Хора от борсата пък коментираха, че подозренията за подобно грубо вмешателство са напълно основателни.

Енергийният регулатор се зае да провери случаите и обяви, че ще са нужни поне 4 месеца да установи дали са основателни сигналите за извършени нарушения. Но дори и да не е завършила проверката, председателят на държавния регулатор Иван Иванов заяви, че цена от 149 лева за мегаватчас е прекалено висока. За бита от КЕВР уверяват, че от 1 януари цената няма да бъде пипана.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички