Шефът на "Булгартрансгаз": Ще обжалваме глобата от ЕК


Шефът на "Булгартрансгаз": Ще обжалваме глобата от ЕК
Снимка: iStock/Guliver

2268

Наложената от Европейската комисия глоба от 77 млн. евро е за периода 2010-2015 г. Към настоящия момент формата на собственост на „Булгартрансгаз” не е променена. Тя продължава да бъде 100% собственост на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това, което е променено към 2015 г., е начинът, по който се предоставя достъп до газопреносната мрежа. Това заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов по повод санкцията, наложена от ЕК на БЕХ.

„Трите дружества официално получихме решението на ЕК и разполагаме със 70 календарни дни за оспорване на решението. С правните ни консултанти ще се запознаем с него и най-вероятно то ще бъде обжалвано”, уточни той пред Нова телевизия.

На въпрос дали, ако се обжалва, глобата би станала по-голяма, Малинов поясни, че няма такава опасност. Ще бъдат обжалвани твърдението за наличието на нарушение, периодът, в който ЕК твърди, че има нарушение, както и самият размер на глобата.

По думите му Еврокомисията е можело да наложи глоба, която е до 10% от оборота за визирания период. Тоест сумата от 316 милиона евро е била действителна. В този смисъл по-малката санкция е вид успех.

„Глобата подлежи на плащане в 90-дневен срок от датата на получаване на решението. В случай, че има обжалване може да бъде условно платена или да бъде предоставено финансово обезпечение до окончателното решаване на спора”, поясни още Владимир Малинов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички