Северозападна България е лидер в ЕС по... мързеливи младежи


Северозападна България е лидер в ЕС по... мързеливи младежи
Снимка: Getty Images / Guliver

3322

Северозападният регион оглави поредната печална статистика в Европа. Оказва се, че това е регионът с най-много неактивни младежи, които нито учат, нито работят, нито търсят препитание. Това е регионът и с най-ниска очаквана продължителност на живота и с най-малко висшисти сред всички останали в ЕС, показват данните на европейската статистическа служба Евростат по повод Европейската седмица на регионите.

46.5% от младите между 18 и 24 г. в Северозапада миналата година не са правили нищо - нито са учили, нито работили, нито търсили работа, пише в. "Сега". След България се нарежда Френска Гвиана - с почти същия процент на неработещи и неучещи млади хора - 45%, а на третото място идва Сицилия - с 41.4 на сто. Петицата се запълва с още два гръцки региона - Стереа Елада - с почти 40 на сто, и Пелопонес - с 36.5%. Средното за ЕС е 15%. Младежката безработица у нас остава над средната за Европа. Официални данни за неактивните младежи у нас няма. По оценка на социалното ведомство те са около 250 хил. за цялата страна. Единствено регионът на София е с нива под средното за Европа - Югозападният регион регистрира 12% нищо неправещи младежи за м.г.

Северозападният регион е на последно място сред всички региони в Европа и по очаквана продължителност на живота в ЕС. В първата петица с най-добри показатели три от позициите са за испански региони - Мадрид, Кастилия и Навара. Според данните родените през 2015 г. в региона на Мадрид могат да очакват да доживеят до 84.5 години (общо за мъжете и жените) и това е най-високата продължителност на живота за ЕС. На второ място идват сънародниците им от Навара - с очаквана продължителност от 84.1 години. Третото място си делят два региона - френски и италиански. Това са френският регион Ил-дьо-Франс, в който се намира и Париж. Там за родените през 2015 г. очакваната продължителност на живота е 84 години. Същата продължителност има и в италианския регион Тренто. Кастилия е на петото място с 83.9 години.

Средната продължителност за ЕС е 80.6 години. На този фон родените в Северозападния регион могат да очакват да живеят до 73.5 години, което е най-ниското от всички 274 европейски региона. На предпоследното място (273-то) пък се нарежда Северен централен район (със 74.1 години).

Следващата справка класира регионите по дял на висшистите и тук четири от петте места се заемат единствено от Великобритания, като това са различните региони на Лондон. Там между 70 и 85% от хората на възраст 30-34 г. имат висше образование. Средното за ЕС е 40%. Петата позиция е за региона около столицата на Дания. Северозападният регион има най-малко хора с диплома от университет от всички в Европа - едва 21 на сто.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички