Сделка за Brexit без втори референдум е малко вероятна

Сделка за Brexit без втори референдум е малко вероятна
Източник: iStock

Кейр Стармър изрази съмнения, че всяка междупартийна сделка по Brexit, в която липсва потвърдителен референдум, няма да може да премине през парламента, предупреждавайки, че до 150 депутати от лейбъристите ще отхвърлят споразумение, което не включва референдум. Това пише британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус".

Министърът в сянка за Brexit каза, че се опасява, че партията рискува да загуби оставащите си гласоподаватели след по-лошите от очакваното загуби на местните избори, но предупреди, че лейбъристи се изкушават да гласуват за либералдемократите или партията на промяната във Великобритания, че само партията на Джереми Корбин може да проведе нов референдум.

Стармър, адвокат за човешките права от 20 години, трябва да бъде ключовото лице на кампанията за изборите в ЕС, която ще бъде формулирана като битка на ценностите.

Според него изборите на 23 май ще бъдат борба и лейбъристите не може да говорят само за толерантност и интернационализъм срещу популисти като Фарадж и Робинсън.

"Значителен брой депутати от лейбъристите, вероятно 120, ако не и 150, не биха подкрепили сделката, ако не получи потвърдителен вот", каза той. "Ако целта на упражнението е да се получи устойчиво мнозинство, в продължение на няколко седмици или месеци след изпълнението, не можете да се откажете от втори референдум."

По-рано Стармър даде ясно да се разбере, че той подкрепя референдум за всяка договорена сделка, за разлика от министъра за бизнеса в сянка, Ребека Лонг-Бейли, която заяви, че референдум може да не е необходим, ако лейбъристите се споразумеят за правилната сделка.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.