Саудитска Арабия ударно възстановява петролните мощности


Саудитска Арабия ударно възстановява петролните мощности
Снимка: Saudi Aramco

2409

Саудитска Арабия възнамерява да възстанови една трета от производството на петрол в понеделник, спряно заради атаките с дронове срещу петролната инфраструктура, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на саудитски представители.

"Би трябвало да можем да произвеждаме 2 млн. барела петрол до утре", е заявил официален представител пред изданието.

Тази оценка е много по-резервирана от първоначалните прогнози, според които Рияд ще може да възобнови пълното производство на петрол в началото на седмицата, отбелязва Wall Street Journal.

"Ситуацията определено е по-лоша, отколкото очаквахме в първите часове след атаката, но се опитваме да сме сигурни, че пазарът няма да изпита недостиг, докато не влезем напълно в нормален режим", добави служителят.

Според източници на Reuters може да минат седмици, преди Саудитска Арабия да се върне към пълния капацитет за доставка на петрол. В същото време държавният гигант Saudi Aramco по-рано обеща, че производството в предприятията ще бъде възстановено в рамките на следващите два дни.

Според анализатори, интервюирани от агенцията, при откриването на търговията на 16 септември цените на петрола могат да скочат с 5-10 долара за барел. Те признаха, че в дългосрочен план цените могат да нараснат до 100 долара за барел, ако Саудитска Арабия не успее бързо да възобнови доставките на петрол.

Нефтените съоръжения на Saudi Aramco бяха атакувани от 10 дрона в нощта на 14 септември. Комплексът за обработка на нефт в Абкайк и находището Хурайс бяха ударени. След инцидента компанията прекрати производството на 5,7 млн. барела на ден (около 5% от дневното производство на петрол в света).

Отговорност за нападението поеха йеменските бунтовници - хуси от движението "Ансар Аллах". В същото време държавният секретар на САЩ Майк Помпео отбеляза, че няма доказателства, които да подсказват, че нападението е извършено от територията на Йемен, и обвини Иран в случилото се. Властите в Техеран определиха изявленията на Помпео като лъжа.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички