Саудитска Арабия обмисля възможността за разпускане на ОПЕК


Саудитска Арабия обмисля възможността за разпускане на ОПЕК
Снимка: Getty Images/Guliver

2917

Управляващите в Саудитска Арабия са поръчали изследване, за да се проучат възможностите за разпускане на Организацията на страните, износители на петрол (ОПЕК). За това пише американският вестник Wall Street Journal, цитиран от "Фокус".

Това проучване ще се проведе на фона на подготовката в САЩ на антикартелен законопроект под названието NOPEC (No Oil Producing Exporting Cartels Act). Целта му е разпределяне на пълномощията между американските съдилища да разглеждат антимонополните жалби по адрес на страните, членуващи в ОПЕК, както и срещу държавите, участнички в картелни договорености на пазара на нефт.

Адам Семински, ръководителят на Изследователския нефтен център „крал Абдал“, е заявил пред американското издание, че законопроектът и проучването нямат отношение едно с друго: „В кралството разбират, че въпросът за нефта не може да се проточва вечно …. Освен това съвсем не трябва да се пренебрегва NOPEC“ е казал Семински.

Понастоящем въпросът за разпускане на ОПЕК не се обсъжда сериозно. Същевременно според него Рияд поставя под съмнение дали е оправдано съществуването на картел, след като само Саудитска Арабия и Русия могат да оказват достатъчно влияние върху пазара на нефт.

По-рано Иран прикани Саудитска Арабия да свие дневния добив на нефт до един милион барела.

Страните от ОПЕК и други крупни нефтопроизводители в края на 2016 година подписаха споразумение за съкращаване на добива на нефт до един милион и 800 000 барела на денонощие.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички