Само час и половина дебат в парламента за вота на недоверие


Само час и половина дебат в парламента за вота на недоверие
Снимка: БГНЕС

2611

Едва час и половина продължиха дебатите на днешното извънредно заседание на парламента за вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3". Гласуването ще бъде в петък.

Правителството е неспособно да изпълнява конституционното си задължение да осигурява вътрешната сигурност. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която представи мотивите на партията по внесения вот на недоверие срещу правителството "Борисов 3" заради политиката му сектор „Сигурност".

"Със съжаление разбираме, че започваме този дебат в момент, когато арестант току що се е отклонил от втория етаж в районното полицейско управление в Пловдив, задържан за притежание на наркотици. Надявам се, г-н Радев, да го хванете до края на дебата, за да не пусне и той брада и да изчезне“, обърна се Нинова към вътрешния министър.

Според нея най-тежкият проблем за българските граждани е битовата престъпност. "Можем да изредим стотици ежедневни случаи на кражби, нападения, грабежи и побои над хора. Хората са не само незащитени, но и престъпниците остават неразкрити. Според отчета на МВР от февруари 2018 г., 85% от най-масовите и мъчителни за българските граждани престъпления – кражбите, остават неразкрити", аргументира се лидерът на БСП.

Левицата разкритикува управляващите и за неизпълненото предизборно обещание за осигуряване на засилено полицейско присъствие в малките населени места. "Слагаме това обещание в графата "неизпълнено", настоя Нинова.

Като "апотеоз на държавническото безсилие" в сектора от БСП определят бягството на двамата затворници от Централния софийски затвор – Владимир Пелов и Радослав Колев. При бягството си двамата рецидивисти използваха вкарано в затвора незаконно огнестрелно оръжие. Около 2 месеца по-късно Пелов бе убит в престрелка в Ботевград,а Колев все още се издирва.

"Политическите назначения начело на МВР, което няма нищо общо с професионализма, демотивира полицаи и надзиратели. Една година те протестират. Как смятате, че ще се справят надзиратели, които получават 800 лева заплата, а на един затворник се падат 1000 издръжка? Как смятате, че ще се мотивират полицаи, които са без обувки, без униформи, без бензин и дори без хартия в принтерите? Хвалите се, че сте назначили 1000 нови, но над 2000 са напуснали", каза още лидерът на БСП. 

"Г-н Борисов ли, който преди една седмица каза – щом БСП искат вот на недоверие, значи контрабандата е намаляла или ОЛАФ – най-вероятно службата ОЛАФ лъже и ви завижда", каза Нинова и разказа за случай на разкритие на голяма контрабандна схема.

Още за дебатите по темата в парламента прочетете в Actualno.com.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички