САЩ съдят турската Halkbank, нарушавала санкциите срещу Иран


САЩ съдят турската Halkbank, нарушавала санкциите срещу Иран
Снимка: Halkbank

4417

Федерални прокурори на САЩ повдигнаха обвинения срещу турската държавна Halkbank за предполагаемо участие в многомилиардна схема за заобикаляне на икономическите санкции срещу Иран.

Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че е повдигнало 6 обвинения срещу банката - за измами, пране на пари и нарушаване на санкции.

"Това е едно от най-сериозните нарушения на санкциите срещу Иран, които сме виждали", заяви помощник генералният прокурор Джон Демърс в изявление, с което огласи обвинението.

Той добави, че се предполага, че Halkbank е нарушила санкциите, като "незаконно е предоставила на Иран достъп до средства на стойност милиарди долари, при което са измамили американските регулатори относно схемата".

Обвинението идва в изключително напрегнат момент между Вашингтон и Анкара, след като САЩ наложиха санкции на Турция в понеделник заради военната ѝ офанзива срещу кюрдските бойци в Североизточна Сирия.

Прокурорите на САЩ повдигнаха обвинения срещу 9 лица във връзка със случая, включително Мехмет Хакан Атила, заместник генерален директор на банката, който беше осъден миналата година за заговор за подпомагане на Техеран да избегне американските санкции върху иранските петролни постъпления.

Атила беше признат за виновна през януари 2018 г. след петседмичен процес в Ню Йорк. Той беше освободен от затвора през юли тази година.

Присъдата на Атила зависеше от показанията на турско-иранския търговец на злато Реза Зараб, който беше арестуван от американските власти през 2016 г., след като пристигна във Флорида със съпругата си, която е попзвезда, и детето им на семейната почивка в Дисни Уърлд.

Първоначално Зараб не се призна за виновен, след което промени позицията си и стана свидетел на обвинението след като призна, че участва в схема злато за петрол, за да се заобиколят икономическите санкции.

Неговите показания определиха Атила като ключов организатор в схемата, но също така като замесени бяха посочени бивши турски министри и дори президентът Реджеп Ердоган.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички