САЩ проучват загубите от евентуално хакване на фондовата борса


САЩ проучват загубите от евентуално хакване на фондовата борса
Снимка: iStock/Guliver

2808

Агенцията по перспективни изследвания и разработки (DARPA) към Министерството на отбраната на САЩ проведе серия от консултации с трейдъри от нюйоркската фондова борса и представители на финансови компании, за да оцени финансовите щети от евентуална хакерска атака. Това предаде БГНЕС.

Както съобщи в понеделник вестник Wall Street Journal, на срещите са се обсъждали предимно рисковете от силни сътресения на американските пазари в случай на кибер нападения.

Сред възможните сценарии е вкарването на неверни данни в каналите и системите, които работещите във финансовия сектор използват, за да получават достоверна икономическа информация. Участниците в консултациите са изтъкнали още уязвимостта на компютърните програми, като ADP (Automatic Data Processing), чрез които се начисляват и осигуряват заплати на всички работещи.

Както отбелязва в интервю за вестника главният управител на крупния мозъчен тръст „Мана Партнърс” Маной Наранг, най-катастрофалният възможен сценарий включва атака срещу нюйоркската фондова борса чрез масово разпространение на фалшиви съобщения за продажба на определени акции. При подобен случай, Наранг смята, че загубите могат да достигнат стотици милиарди долари.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички