САЩ повдигнаха обвинения срещу създателя на WikiLeaks Джулиан Асанж


САЩ повдигнаха обвинения срещу създателя на WikiLeaks Джулиан Асанж
Снимка: Getty Images / Guliver

2014

САЩ повдигнаха обвинения срещу основателя на УикиЛийкс Джулиан Асанж, който от 2012 г. е на територията на еквадорското посолство в Лондон. Това съобщи вестник The Washington Post, който се оказа, че притежава документи, отнасящи се до обвиненията срещу Асанж.

Американското министерство на правосъдието не планира да разкрива информация за обвиненията срещу Асанж, но един от помощните прокурори Келен Дуайър несъзнателно е разкрил тази информация. Източници на The Washington Post потвърдиха, че основателят на сайта е обвинен и че тази информация не е официално оповестена.

Вероятно основните обвинения ще бъдат заради статия за шпионаж.

Джулиан Асанж се намира от 2012 г. на територията на еквадорското посолство в Лондон, където е получил убежище. По този начин основателят на WikiLeaks се опитва да избегне екстрадицията в Швеция, където е издадена заповед за арестуването му във връзка с твърдения за "сексуална принуда и тормоз" и изнасилване. Основният проблем на Асанж бе, че Швеция ще го депортира в Съединените щати, където австралиецът е изправен пред 35 години затвор или смъртно наказание за публикуване на секретни документи от Държавния департамент. Обвиненията основателя на WikiLeaks отхвърля и ги нарича политически мотивирани.

През март тази година властите в Еквадор лишиха Асанж от комуникации - достъп до интернет и телефон. Тази стъпка в Кито се обяснява с факта, че Асанж продължава да прави политически изявления. Самият основател на WikiLeaks заяви, че еквадорските власти се опитват да го лишат от правото на убежище и да го предадат на САЩ, след което заведе дело в съда, който обаче отхвърли претенциите на Асанж срещу Кито.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички