САЩ натиска Индия да спре да купува петрол от Венецуела


САЩ натиска Индия да спре да купува петрол от Венецуела
Снимка: iStock/Guliver

3273

САЩ поискаха от Индия да спре да купува петрол от Венецуела, която е обект на редица санкции от страна на Вашингтон. Американците се надяват, че Индия няма да предостави "икономическа линия" на "авторитарния" режим на президента Николас Мадуро, заяви държавният секретар Майк Помпео след среща с индийския външен министър Виджай Гокхале във Вашингтон.

"Искаме същото от Индия, както от всяка страна: не бъдете икономическа линия за режима на Мадуро", казва Помпео пред репортери, цитиран Press Trust of India. Той признава, че въпросът е обсъден при срещата с индийския му колега, но без да разкрива повече подробности.

"По същия начин, по който Индия е изключително подкрепяща усилията ни в Иран, аз съм уверен, че те също разбират истинската заплаха за венецуелския народ. Проведохме добър разговор за това", казва държавният секретар на САЩ.

По думите му държавите, които подкрепят Мадуро, "извършват самата чужда намеса, която обвиняват другите".

"Днес САЩ очертават ясна граница между онези, които подпомагат репресивните сили и онези, които дават живот на демократичните мечти на венецуелския народ. Тук няма двусмисленост за истината", добави той.

Отношенията между Вашингтон и Каракас са изключително напрегнати, а американците изтеглиха и последните си дипломатически служители оттам, което според мнозина е знак, че се готвят за военна намеса в латиноамериканската страна.

Миналия месец министърът на петрола на Венецуела и ръководител на държавната петролна компания PDVSA - Мануел Кеведо обяви намерението на страната му да продаде повече суров петрол на Индия.

Азиатската държава е третият най-голям купувач на венецуелски петрол. В момента Венецуела произвежда около 1.57 млн. барела петрол на ден, половината от продукцията от преди 2 десетилетия.

Южноамериканската държава е в много тежка икономическа криза, населението живее в тежки лишения и не му достигат продукти от първа необходимост. От няколко дни страната е без ток след тежък срив на електрическата мрежа. В резултат на това парламентът обяви извънредно положение.

Страната е и в политическа криза, след като властта на Николас Мадуро е оспорвана от лидера на опозицията и председател на парламента Хуан Гуайдо. Турция, Русия, Иран, Куба, Китай и Боливия подкрепят Мадуро и отхвърлят претенциите на опозиционния лидер, а САЩ, ЕС и повечето западни държави застават зад Гуайдо.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички