САЩ и Мексико се договориха за новата НАФТА


САЩ и Мексико се договориха за новата НАФТА
Снимка: Getty Images/Guliver

1759

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е постигнато предварително споразумение с Мексико относно сключването на търговска сделка в замяна на досега съществуващото Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) между САЩ, Мексико и Канада. Според американския лидер новата двустранна сделка, към която Канада е поканена да се присъедини, ще бъде от полза и за двете страни. Мексиканският му колега Пеня Нието призова и канадския премиер Джъстин Трюдо да се включи в преговорите, за да бъде сключено тристранно споразумение, предаде БГНЕС.

След като мексиканският президент благодари на американския си колега за продуктивните преговори на делегациите, Тръмп разказа някои подробности за новото споразумение. Беше обявено, че НАФТА ще престане да съществува и новият документ ще бъде наречен по различен начин.

Лоши асоциации с НАФТА

"Ще се прекрати действието на настоящото споразумение. Не може да се каже точно кога ще се случи това, тъй като сроковете ще зависят от Конгреса. Въпреки това действието на споразумението НАФТА ще бъде прекратено, а ние ще сключим двустранно споразумение с Мексико", каза президентът на САЩ. "Преди това споразумението се наричаше НАФТА, а сега ние го наричаме Американо-мексиканско търговско споразумение. Ще се отървем от името НАФТА - с него са свързани лоши асоциации, тъй като САЩ понесе тежки загуби. Сега ние сключваме една отлична сделка и за двете страни", обясни той.

Новото споразумение

Сделката между САЩ и Вашингтон изисква 75% от даден продукт да е произведен в двете страни, за да не бъдат налагани мита. А по отношение на колите 40- 45% да са произведени от работници с надница поне 16 долара на час.

Освен това - съгласно споразумението Мексико се ангажира със специфични законодателни действия за осигуряване на ефективно признаване на правото на колективно договаряне. САЩ и Мексико се съгласиха да запазят селскостопанските стоки без мита, да не позволяват експортни субсидии за стоки, продавани между пазарите на страните участници в договора и да актуализират съществуващите разпоредби за подкрепа на напреднали биотехнологии, използвани в агробизнеса.

Споразумението ще изисква длъжностните лица да бъдат оправомощени да спират заподозрени за фалшиви стоки на всички пристанища при влизане или излизане. То също така изисква "съдържателни" наказания за незаконни видеозаписи на филми, както и санкции за кражбата на сателитни и кабелни телевизионни сигнали. Новите правила също така ще осигурят засилена защита на авторските права, патентите и лицензите.

Мексико и САЩ се договориха за нови разпоредби за етикетиране и сертифициране, за да облекчат търговията с алкохолни напитки и вино. Те също така си стиснаха ръцете относно това да разграничават бърбъна и уискито от Тенеси като отличителен американски продукт и текилата и мескала като отличителни продукти на Мексико.

"Това е невероятна сделка за работниците и гражданите на двете страни. Нашите фермери ще са много щастливи. Обещах им да го направя. Мексико обеща да запoчне незабавно да изкупува възможно най-много селскостопанска продукция. Работим усилено и с други страни. Китай е една от тях, те искат да говорим, но сега не е подходящият момент да говорим с Китай", каза Тръмп.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзер, който също присъства на събитието заяви, че американската администрация "се надява да изпрати съобщение до Конгреса, така че процесът да стартира следващия петък". "Бих искал споразумението да бъде подписано до края на ноември, тъй като в съответствие с нормативните актове, има забавяне от 90 дни", каза Лайтхайзер, който заедно със съветника на Тръмп Джаред Къшнър е отговорен за търговските преговори по НАФТА.

Какво става с Канада?

"Що се отнася до Канада, все още не сме започнали преговори с нея. Искахме да сключим споразумение с Мексико, за да разберем дали все пак е възможно", каза Тръмп. Той заяви, че скоро ще започне диалог с Канада. "Ще се обадя на министър-председателя Джъстин Трюдо и ще започнем консултации. "Ако Канада иска честни преговори, ние ще участваме в тях", добави президентът на САЩ.

Държавният глава каза, че един от най-простите варианти за решаване на търговските спорове на САЩ с Канада ще бъде въвеждането на мита върху вносните канадски автомобили, което би било, по негово мнение, подходящ отговор на канадските мита върху някои продукти от САЩ. Последните, според републиканците, "достигат 300% за няколко категории млечни продукти".

"Най-лесното, което можем да направим. Това е просто една огромна сума пари. В такъв случай това ще бъдат изключително прости преговори: те могат да бъдат завършени за един ден, а на следващия вече ще получим много пари", каза Тръмп.

Той все още не изключва възможността страната му да позволи на Канада да тръгне по друг начин и да преговаря със САЩ за други, вероятно по-благоприятни за Отава условия по сключване на сделка. "Можем да отидем към отделно споразумение, а можем да сключим и такова, което да добавим към това споразумение - към споразумението за търговия между САЩ и Мексико", каза той.

Двустранно или тристранно?

Представител на американската администрация заяви, че до петък правителството на САЩ ще преговаря с Канада и разчита, че в крайна сметка в Конгреса ще бъде изпратено писмо с нотификация за намерението за сключване на тристранно споразумение. "В идеалния случай ние ще информираме Конгреса, че канадците ще участват. Но ако те не участват, ще уведомим, че сключваме двустранно споразумение, към което Канада ще могат да се присъединят по-късно", обясни представителят.

Шестнайсет на шест

Новото споразумение ще има срок на валидност от 16 години, но на всеки 6 години ще бъде извършвана ревизия, след което договорът може да бъде допълнен и удължен с още 16 години.

Канада и мексиканските преговарящи, както и американските индустриалци, обаче категорично отхвърлиха американското искане каквато и да била нова НАФТА да съдържа "клауза за изтичане на срока", която изисква страните да преподписват споразумението на всеки 5 години.

За НАФТА

Северноамериканското споразумение за свободна търговия между Канада, Съединените щати и Мексико бе подписано през 1992 г. и започна да функционира през 1994 г. Документът предвиждаше постепенно премахване на митата върху вътрешната търговия на държавите. Крайната цел - пълното премахване на търговските бариери. В допълнение към търговията със стоки, споразумението се отнасяше и до либерализирането на търговията с услуги и инвестиционен режим, защитата на правата върху интелектуалната собственост, сътрудничество в областта на борбата със замърсяването на околната среда и други области.

По времето, когато НАФТА влезе в сила, повечето от митата върху търговията със стоки между Съединените щати и Канада вече бяха отменени. От 1 януари 1994 г. бяха елиминирани половината от митата върху мексиканския износ за САЩ и 1/3 върху износа на САЩ за Мексико. Останалите търговски бариери между страните постепенно бяха отменени в рамките на 15 години. Пълните разпоредби на споразумението бяха изпълнени до 2008 г.

Американската търговия с Мексико и Канада през периода на действие на НАФТА се е утроила и нарасна с по-бърз темп от търговията с останалия свят. Около 14 милиона работни места са създадени в САЩ в сферата на търговията с Мексико и Канада. НАФТА критиците твърдят, че прилагането на споразумението е довело до съкращаване на 600 000 работни места и намаляване на работната заплата, поради големия наплив на евтина работна ръка от Мексико и прехвърлянето на много от производствата на нейна територия, което особено е засегнало автомобилния сектор.

На 23 януари миналата година Тръмп подписа указ за започване на процедура за преговори с Мексико и Канада за промяна на условията на НАФТА. Той многократно заяви, че дефицитът на външната търговия с Мексико е 60 млрд. долара, а НАФТА е "едностранна сделка от самото начало".

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички