С нов квантов компютър Google гледа към бъдещето


С нов квантов компютър Google гледа към бъдещето
Снимка: Google

11463

Google заяви, че е създал първия квантов компютър, способен да изчислява и решава проблеми отвъд възможностите на най-мощните днешни суперкомпютри.

Доклад на изследователите на Google, който бе публикуван накратко на сайта на НАСА и след това отстранен, твърди, че техният процесор е в състояние да извърши изчисления в рамките на 3 минути и 20 секунди, за които на най-напредналия класически компютър Summit са били необходими около 10 000 години.

Според изследователите, това се нарича "квантово превъзходство" - когато квантовите компютри извършват изчисления, които преди това са били невъзможни.

"Това драматично ускорение на всички известни класически алгоритми дава възможност за експериментална реализация на квантовото превъзходство. Доколкото знаем, този експеримент бележи първото изчисление, което може да се извърши само на квантов процесор", се казва в доклада.

Както бе посочено, системата може да извърши само едно високотехнологично изчисление, но за използването на квантови машини за решаване на практически проблеми все още са нужни много години. Докато прототипите на квантовите компютри могат да изпълняват същите задачи, които правят класическите компютри, само че по-бързо.

Докладът на Boston Consulting Group от ноември 2018 г. твърди, че те биха могли "да променят ситуацията в областта на криптографията и химията (и по този начин на науката за материалите, селското стопанство и фармацията), особено в областите, свързани с изкуствения интелект и машинно обучение".

За разлика от основните бинарни елементи на класическите компютри или битове, които представляват или нули, или единици, квантовите битове или кубове могат едновременно да представляват и едното, и другото. Квантовите компютри могат да обработват огромно количество информация наведнъж, докато традиционните компютри трябва да я обработват последователно.

"Това е съществен момент, за пръв път някой показва, че квантовите изчисления изцяло могат да надминат класическите изчисления", заяви Стив Брюърли, основател на квантовия софтуер Riverlane и съветник в правителството на Великобритания по квантовите технологии.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички