Ръстът на туристите през лятото е 3,6%, обяви Ангелкова


Ръстът на туристите през лятото е 3,6%, обяви Ангелкова
Снимка: БГНЕС

3348

Над 4 480 000 чуждестранни посетители са почивали в българските курорти през юни, юли и август, което е ръст с около 3.6%. Това отчете министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с представители на туристическия бранш, професионални сдружения, експерти, на която бяха обсъдени резултатите от „Лято 2018” и подготовката за следващия летен сезон.

Приходите само за юни и юли месец са 1.2 млрд. евро, което също е ръст от около 8.1%”, добави още Ангелкова, а приходите от международен туризъм за първите 7 месеца на годината са над 2 млрд. евро или с над 8.6% ръст в сравнение с 2017 г.

Тя каза, че се наблюдава и тенденция по отношение на пазарите, които ни посещават.

„На първо място това лято е Румъния, на второ място е Германия, на трето Гърция, след това Русия и Турция. Имаме големи ръстове по отношение на Чехия, Полша, Израел. Имаме нови пазари за лятото като САЩ, Норвегия, Испания. По отношение на лятото имаме над 30 000 туристи от Испания, която е наш пряк конкурент в този продукт. Успяваме и това лято да се позиционираме като една успешна и устойчива туристическа дестинация“, обясни министърът.

Ангелкова добави, че за изминалия летен сезон са извършили над 300 проверки на морския плаж, както и че се наблюдава спад в броя на сигналите.

„Миналата година бяха над 420, тази година са над 250. Това показва, че концесионерите и наемателите подобряват продукта, който предлагат и съблюдават изискванията на законодателството. Бележим и рекорден ръст в събирането на глоби. Над 600 000 лева глоби и неустойки сме наложили това лято от извършените проверки като над 350 000 от тях вече са платени“, уточни министърът на туризма.

Глобите са били налагани предимно заради по-малкия брой на спасителите, липса на специализирани помещения и липса на достъп за хора с увреждания, за наличие на търговски зони, които са били извън одобрените от министъра схеми.

Ангелкова добави още, че за първи път, откакто се стопанисват и управляват морските плажове, от началото на годината досега са приключени или са в процес на приключване на 28 процедури за отдаване на морски плажове. В плана за концесиите на морските плажове е предвидено в рамките на следващите 2 години да бъдат отдадени още над 39 плажа под наем.

„Намалили сме и броя на неохраняемите плажове с почти 25% от 2015 година. Тази година те са 86. Техният брой непрекъснато намалява, което означава, че има траен интерес към тази дейност”, каза още министър Ангелкова.

Тя подчерта, че значителен дял в туристическия продукт има и селския туризъм, който се предлага в 62% от територията на България.

Нощувките, които са реализирани в тези места за настаняване с под 10 легла, са горе долу 30-40% от нощувките, които се реализират в страната. НСИ отчита само данните в местата за настаняване над 10 легла. Тоест имаме един доста по-голям ръст по отношение на реализирането на нощувки в местата за настаняване с под 10 легла“, каза още тя.

Тя коментира, че продължава работата на ведомството по редица закони, които да гарантират успеха на предстоящия летен сезон.

„По отношение на Закона за туризма темите които остават са свързани със статута на националните курорти, засилване на правомощията на консултативните съвети по туризъм, въвеждането на специален единен код за местата за настаняване и хранене. От законопроекта сме извели темата, свързана с туристическия инспекторат и обединението на бранша, защото изисква допълнително съгласуване", обясни Ангелкова.

Тя заяви, че е отпаднало предложението, свързано с доброволен етикет за качество с предложение такъв да бъде издаван при желание от някои от Неправителствени организации и добави, че по отношение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие – групирането и категоризирането на морските плажове, както и включването и детайлизирането на административно-наказателните уредби.

Стана ясно още, че до края на годината ще заработи Националната единна система за настаняване - ЕСТИ.

„Няма да има никакъв компромис в това отношение. До края на годината системата ще започне да функционира. Всичко се движи в рамките на изискванията по договор. Очаквайте декември или януари да тестваме заедно демо версията на системата", заяви министърът и добави, че освен нея ще представят и въвеждането на всички видове електронни услуги по отношение на нашите регистрационни режими. Също така е въведена и лицева идентификация, не само електронен подпис, уточни Ангелкова.

В заключение министърът на туризма разкри, че се развиване на общи туристически продукти като такива се предвиждат с Гърция, Сърбия и Турция.

„По отношение на далечните пазари – Китай на първо място, след това Южна Корея, Индия и САЩ. Надявам се до края на годината да успеем да представим конкретно един съвместен маршрут с колегите от Гърция“, уточни тя и заяви, че България не изисква визи от туристи, които имат Шенгенска такава.

В същото време изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова каза, че утре ще внесат предложение за нов механизъм за нарастване на бюджета за туризъм до 1% от държавния.

„Имахме самочувствието да инициираме общо писмо, което днес ще бъде депозирано на вниманието на министър-председателя и на зам. министър-председателя по икономическа политика, министрите на туризма и финансите, както и председателите на 2-те комисии в Народното събрание, които ще гледат бюджетът за следващата година. Нашето виждане е, с оглед на геополитическия анализ на туристическото развитие на конкурентни за нас дестинации и отчитайки устойчивия ръст на развитие на българския туризъм, необходимостта от по-голям мащаб от промяна във визията за това как се определя бюджетът за туризъм", обясни Карастоянова и обясни, че те предлагат бюджетът, с който разполагат да бъде от 0.5%, което би формирало около 32 млн. лева за 2019 година със заложен механизъм за постепенно нарастване до 1%“.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички