Ръст от почти 200% в износа на електроенергия


Ръст от почти 200% в износа на електроенергия
Снимка: Getty Images / Guliver

3438

Износът на електроенергия се повишава със 197% през първия месец на годината, показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). От тях е видно, че към съседните страни - Турция, Гърция, Румъния, Сърбия и Македония, са изнесени почти 369 хил. мегаватчаса.

След две тежки години за търговията, износът започна да се възстановява още в първите седмици на 2018 година. Тогава обаче беше трудно да се прецени дали ръстът не е механичен, защото сравнението беше с първия месец на 2017 година, когато ледена вълна обхвана Балканите и търговията със съседите беше забранена. Така властите се надяваха да гарантират енергийния баланс на страната.

В края на миналата година стана ясно, че износът се все пак се възражда и има ръст от около 50 на сто.

Данните на ЕСО потвърждават оплакванията на бизнес организациите, че заради износа токът така и не достига до българските компании. На сайта обаче се вижда и още нещо - преди ден в страната влизат немалки потоци електроенергия от Турция, или с други думи за бизнеса няма пречка да се възползва от свободния регионален пазар, да договори и да внесе ток от съседните страни, ако условията са по-добри от тези на българските производители и търговци. Това е напълно възможно, след като през ноември 2018 година турското правителство намали цената на природния газ в опит да спре галопиращата инфлация в страната. На турския износ би трябвало да помага и отслабената турска лира.

Това само показва, че токът е стока като всички останали и има своята реална цена, а свободният пазар е най-справедливият регулатор и нито КЕВР, нито министерството имат какво да добавят.

Справката на оператора показва още, че има ръст на потреблението на ток в първия месец на 2019 година. Той обаче е в рамките на само 5,6% до 3,67 млн. мегаватчаса. Благодарение на износа обаче производството се увеличава с 12,1% до малко над 4 млн. мегаватчаса. Основната част (3,63 млн. мегаватчаса) са произведени от базовите централи - АЕЦ и ТЕЦ-овете, което е нормално за този период от годината.

Преди дни бившият енергиен министър Делян Добрев обвини шефа на НЕК, че не натоварва достатъчно американските ТЕЦ-ове за сметка на водни централи и това е довело до ръст на цената на борсата. Данните на ЕСО обаче са различни - през януари ВЕЦ-овете са произвели почти 238 хил. мегаватчаса, което е с 6,3% по-малко за същия период на 2018 година. ВЕЦ-овете бяха тези, които защитиха сигурността на енергийната система през зимата на 2017 година, а и повечето са в активите на НЕК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички