Ръст от 14% на търговията ни с Иран


Ръст от 14% на търговията ни с Иран
Снимка: Министерство на икономиката

2785

Съществуват значителни възможности за засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество с Иран. Вярвам, че все повече ирански компании ще се възползват от предимствата на България като дестинация за бизнес и инвестиции. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Ирано-български бизнес форум, който се проведе в Техеран, при засилен интерес от над 150 ирански фирми, съобщиха от Министерството на икономиката.

Министър Караниколов подчерта, че форумът дава отлична възможност за представяне на предимствата и качествата на продуктите, производствените технологии и ноу-хау използвани в двете страни. „Обръщам се към българските фирми с призив да се възползват пълноценно от предоставената им възможност и да проведат деловите си срещи, обсъждайки съвместни дейности в търговията и сътрудничеството“, подчерта Караниколов. Той добави, че иранският пазар е ключов със своето стратегическо разположение между Близкия изток, Централна и Южна Азия и население над 80 милиона жители.

„През 2017 г. търговия между България и Иран отчита стойност от 117.4 млн.щ.д., което е увеличение от над 14% спрямо 2016 г. Вносът от Иран също отбеляза увеличение от 112,3%, което е 58.6 млн. щ.д. Докато износът на България за Иран за 2017 г. възлиза на 58.8 млн.щ.д.“, заяви Караниколов. Той допълни, че страната ни е готова да окаже подкрепа на иранските фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, осигуряващи висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката.

Икономическият министър подчерта, че България има потенциал да привлече ирански инвестиции и да предостави благоприятни възможности за дейности в редица области като информационни и комуникационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм. „Двете държави са в постоянен процес на изграждане и надграждане на договорно-правната база във всички сфери от взаимен интерес, особено в търговско-икономическата“, допълни Караниколов.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички