Ръст на пазара на персонални компютри през второто тримесечие

Ръст на пазара на персонални компютри през второто тримесечие
Източник: iStock/Guliver

Световният пазар на персонални компютри бележи ръст от 4,7% през второто тримесечие на 2019 г., спрямо същия период на миналата година. Това показва анализ на изследователската компания IDC, цитирана от TechNews.

Данните за РС пазара в периода април-юни превишават очакванията на анализаторите. Ръстът е обусловен от решаване на проблема с недостига на компоненти и напрежението в търговските отношения, предизвикано от покачването на цените.

Освен това наближаването на края на жизнения цикъл на Windows 7 стимулира корпоративните потребители да обновяват системите си до Windows 10, като това е свързано с покупката на нови компютри.

Най-голям производител на РС през втората четвърт на годината е Lenovo. Пазарният дял на китайската компания се покачва от 22,2% до 25,1%.

На второ място е HP, която контролира 23,7% от световния пазар на персонални компютри. Година по-рано на HP се падаха 24,0% от РС пазара.

Трети е друг американки производител – Dell, при който се наблюдава свиване на пазарния дял от 18,2% до 17,9%.

На четвърта позиция е тайванският производител Acer с пазарен дял от 6,6%, спрямо 7% година по-рано. Топ 5 затваря Apple, която бележи ръст от 6,0% до 6,3%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.