Руснаци развиват нелегален квартирен туризъм по родното Черноморие


Руснаци развиват нелегален квартирен туризъм по родното Черноморие
Снимка:

4665

Руски собственици на ваканционни имоти по българското Черноморие ги отдават под наем, като това става нелегално и без да се плащат данъци и такси. Това разкри председателят на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Павлин Косев пред "Дарик".

В момента голяма част от имотите на руски граждани по морето у нас се отдават по този начин. Под наем за седмица-две се отдават апартаменти край морето и не само. Руските туристи идват с ключове като приятели или роднини на собственика. „Идвайки с ключ няма как да разберем дали са реални туристи. По този начин много тънко се заобикалят туроператорите, не се плащат и данъци”, обясни Косев.

Квартирният туризъм се наблюдава от няколко години, но напоследък тенденцията се засилва. Дори в интернет вече има създадена букинг система, където руснаците споделят своите имоти и се осъществяват контактите с наемателите, обясни Косев. По думите това се прави незаконно.

В повечето случаи са нисък и среден клас туристи, като има малки изключения. Цените започват от 10-15 долара за нощувка, но могат да достигнат и много високи нива.

Нишата в бранша вече са усетили и българи. В последните две години нашенци наемат апартаменти на руснаци за 3 месеца, като след това ги отдават на вечер.

Според председателят на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, квартирният туризъм е нелоялен конкурент на градските хотели. А нещо като патентен данък може да ограничи този бизнес.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички