Русия: САЩ използва "газта на свободата" като оръжие

Русия: САЩ използва газта на свободата като оръжие
Източник: Kremlin.ru

Руският министър на енергетиката Александър Новак обвини САЩ в използването на втечнения природен газ като оръжие в опит да провали икономическите връзки на Москва със Западна Европа.

"Те използват газа като оръжие и го правят от другата страна на Атлантическия океан", заяви Новак, визирайки американските власти.

Когато се отнася до износа на втечнен природен газ в Европа, Вашингтон изглежда не е готов да позволи развитието на пазарна конкуренция, каза Новак на енергийна конференция в Москва, цитиран от CNBC. 

"Газ на свободата"

Коментарите на Новак идват, докато напредва изграждането на спорния газопровод "Северен поток 2", който ще позволи на Русия да заобиколи Украйна, когато при износа на газ за Европа.

Проектът, за който Новак твърди, че е 82% завършен, има за цел да осигури на Европа устойчиво снабдяване с газ, като същевременно ще предостави на Русия по-директен достъп до европейския газов пазар. "Северен поток 2" трябва започне да функционира в началото на 2020 г.

Руският министър разкритикува САЩ за готвените санкции срещу компании и лица, участващи в изграждането на газопровода, свързващ директно Русия с Германия.

Когато беше подсетен, че по-рано Вашингтон е насърчавал Европа да купува "газ на свободата", вместо руски втечнен газ, Новак отговори: "Това е чист протекционизъм."

По-рано тази година американското министерство на енергетиката обяви, че планира да изнася "молекули от свободата на САЩ" по целия свят. Метафоричният израз за американския втечнен газ дойде след коментари на ресорния министър Рик Пери, който потвърди пред EURACTIV, че "газ на свободата" е точното название на газовите доставки от САЩ за Европа.

С 28 държави и общо население от около 512 млн. души Европейският съюз е много ценен пазар (и политическо поле за битка) за най-големите износители на енергия в света, особено що се отнася до природния газ.

Русия отдавна е доминиращият източник и доставчик на газ за масовия пазар на Европа, но САЩ искат да предизвикат големия си съперник, като засилят вноса си на втечнен газ, който е прави по-лесен и безопасен за съхранение и транспортиране.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.