Русия спира газовите доставки за Украйна днес или утре


Русия спира газовите доставки за Украйна днес или утре
Снимка: Gettyimages

4005

Русия ще спре подаването на природен газ за Украйна днес или утре, тъй като украинската страна не е предплатила за газовите доставки. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от Reuters.

Москва може да спре и доставките на въглища за Киев, поради спирането на тока за анексирания полуостров Крим, предупреди Новак. Той обвини украинските власти в политически мотивиран саботаж, тъй като два дни след взривяването на далекопроводите все още не са възстановили електроподаването за над един милион жители на полуострова.

В периода от октомври 2015 до края на март 2016 г. сътрудничеството между „Газпром“ и „Нафтогаз“ се развива на основата на зимния газов пакет, който е парафиран от Русия, Украйна и ЕК на 25 септември. Документът предвижда „Нафтогаз“ задължително да купи от „Газпром“ синьо гориво на стойност 500 милиона долара. Тази сума е отпусната в кредит, привлечен с помощта на ЕК. Украйна вече е изпълнила своя ангажимент, превеждайки на „Газпром“, според последните данни, 542 милиона долара предплата.

В понеделник изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов обяви, че е получил уверение от Александър Новак, че проблемите в Украйна няма да се отразят на доставките на газ за България. Гегов посочи, че дори и по някаква причина доставките да спрат, в газохранилището в Чирен има достатъчни количества синьо гориво.

Рокади в Крим

Лидерът на Крим Сергей Аксьонов е уволнил министъра на енергетиката Сергей Егоров заради лошото функциониране на извънредния режим, който бе въведен заради спирането на електроподаването от Украйна, предаде днес Интерфакс.

Министерският пост ще бъде зает от Светлана Бородулина, която досега е била съветник на Аксьонов по енергийните въпроси.

Като причина за промените Аксьонов е посочил начина на съставяне на режима на електроподаването, по чиято сила някои райони са лишени напълно от електричество, а в други не е предвидено спиране на електрозахранването.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички