Русия не издържа във военната надпревара


Русия не издържа във военната надпревара
Снимка: Getty Images/Guliver

4012

Русия е намалила военните разходи, САЩ остават лидер, светът харчи все повече за оръжие. Това сочи докладът на Стокхолмския институт за изследване на мира (SIPRI) за 2017 година.

Намалението на разходите за отбрана в Русия е първият спад, който бива отчетен от 20 години насам, пише БГНЕС на база данните от доклада.

Русия, която имаше трети по големина военен бюджет през 2016 година, отива на четвърто място през 2017 година. Руските военни разходи са намалели с 20% до 66,3 млрд. долара. Страната регистрира последния спад в тази област през 1998 година, изправена пред финансова криза.

"Военната модернизация остава приоритет в Русия, но военният бюджет е ограничен от икономическите трудности, които страната преживява от 2014 година насам", заяви изследователят от SIPRI Симон Вайземан. Той се позовава по-специално на икономическите санкции, на западните държави, налагани от 2014 година върху Русия заради украинския конфликт.

До 2016 година руският бюджет за отбрана беше запазен от съкращения, предприети в други сектори на бюджета като образование или инфраструктура. "Вече не е възможно да се поддържа секторът на отбраната на високо ниво, нито да се развива", добави изследователят.

Разходите за оръжие в света растат

Докладът излиза във време, в което в конфронтацията на Москва със Запада достигна равнища, невиждани след края на Студената война, особено след обвиненията за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания на 4 март и ударите на САЩ, Франция и Обединеното кралство на 14 април срещу позиции на режима в Дамаск, чийто съюзник е Русия, в отговор на предполагаема химическа атака.

Двайсет и деветте страни членки на НАТО заедно изразходват 900 млрд. долара за отбраната си през миналата година, или 52% от световните разходи.

Военните разходи в Централна и Западна Европа се увеличиха съответно с 12% и 1,7% през 2017 година, отчасти поради нарастващата руска заплаха.

Съединените щати остават страната, която харчи най-много за военни цели - американците са инвестирали 617 млрд. долара в защита през 2017 година. Следват Китай, Саудитска Арабия, Русия, Индия, Франция, Обединеното кралство и Япония, които заедно са изразходвали 578 милиарда долара за военни нужди през 2017 година. Общо те не могат да стигнат разходите на САЩ.

Индия си върна петото място в класацията вза сметка на Франция, която слезе на шесто място.

Общо за миналата година световните разходи за военни цели са се качили с 1,739 милиарда долара, което е покачване с 1,1% за година.

"Преследването на високи глобални военни разходи е източник на несигурност", заяви президентът на института Ян Елиасон. "Това подкопава търсенето на мирни решения за конфликтите".

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички