Русия изнудва Беларус, иска по-бързо обединение


Русия изнудва Беларус, иска по-бързо обединение
Снимка: Eurasian Development Bank

4427

Евразийският фонд за стабилизация и развитие отказа да предостави на Беларус последните 200 млн. долара от голям заем, предаде беларуската преса. Това е седмият транш от заем от общо 2 млрд. долара, обещан на Минск от Москва.

Според фонда, който е част от Евразийската банка за развитие, управлявана от Русия, няма правно основание за отпускане на парите. Срокът, в който са били налични, е изтекъл на 30 юни, а беларуското финансово министерство не поискало по-нататъшно удължаване.

"В момента се работи по програма за задълбочаване на интеграцията с Русия. Едва след подписването му руската страна е готова да премине към обсъждането на други въпроси, включително тези, свързани с финансирането на Беларус", съобщава телевизия Belsat, цитирайки неназован финансов източник на беларуската агенция BelaPAN.

Според местните медии руското правителство е обвързало компенсацията за беларуските загуби, свързани с данъчното облагане, с политическата интеграция между двете държави.

По-рано тази година беларуският финансов министър Максим Ермолович разкри, че руският му колега Антон Силуанов е спрял отпускането на заем от 630 млн. долара, докато Беларус не постигне "общ интеграционен механизъм" с Русия, припомня Emerging Europe.

В средата на септември стана ясно, че Русия и Беларус са подготвили междудържавна програма, която включва широка икономическа интеграция. Москва и Минск преговарят от месеци за обединение в рамките на т.нар. Договор за Съюзна държава.

Според някои целта на руската инициатива е да запази на власт президента Владимир Путин и след изтичането на последния му, конституционно разрешен през мандат 2024 г.

Евразийската банка за развитие, чийто капитал възлиза на 7 млрд. долара, е банката на Евразийския икономически съюз. Страните участващи в нея са Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички