Румънският бизнес е по-заинтересован от нашия пазар, отколкото нашият бизнес от Румъния


Румънският бизнес е по-заинтересован от нашия пазар, отколкото нашият бизнес от Румъния
Снимка:

4137

Румънските фирми в България са повече, отколкото са българските в Румъния. Това стана ясно по време на българо-румънски бизнес форум в "Интер Експо център".

Според статистика, представена от старши експерта на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Владимир Пенов, в България има 1600 фирми с румънски капитал, докато в Румъния има 1200 компании с български капитал.

В момента най-големият румънски инвеститор у нас е OMV, който е част от OMV Petrom Romania – най-голямата румънска компания. Друг инвеститор е Rompetrol. Румънските компании са доста активни в петролния и газовия сектор в България. Друга голяма румънска компания има в мебелния бранш - Mobexpert. Romstal също присъства тук. Най-големият български инвеститор в Румъния е „Монбат”, който присъства с доста голяма фабрика близо до Букурещ. Румънците търсят в България доставчици и са готови да инвестират в такъв тип бизнес, отбеляза Владимир Пенов.

От Румъния има доста запитвания от доставчици за Dacia Reno. Те се интересуват от компании в България в областта на металопроизводството. Има запитвания също за компании от сектора на „Храните и напитките”, и по-конкретно от винопроизводството, зеленчукопроизводство, консервната индустрия.

Същевременно за българските компании, Румъния също би могла да бъде интересен пазар. Първо, защото е четири пъти по-голям пазар от България, и второ, защото е много близо географски, посочи Пенов. Основните стоки, които България изнася към Румъния, са доста разнообразни: трактори, нефтени масла, царевица, медикаменти и други, но стоките, внасяни от Румъния към България са коренно различни: автомобили, газ, стоки най-вече от автомобилната индустрия.

По Българското Черноморие, ски и спа курортите почиват около 1 млн. румънци годишно. Вече и доста българи се интересуват от възможностите за туризъм в Румъния. Очевидно постепенно започваме да се опознаваме все по-добре едни други, което е от полза за двустранните икономически отношения и за развитието на страните ни, каза още Владимир Пенов.

Румъния е един от най-големите търговски партньори на България. Северната ни съседка е на трето място като експортен партньор в рамките на ЕС след Германия и Италия и четвърти търговски партньор в света след Германия, Италия и Турция.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички