Румен Радев: Държавата е длъжник на бизнеса, но и бизнесът - на гражданите


Румен Радев: Държавата е длъжник на бизнеса, но и бизнесът - на гражданите
Снимка: Президентство

2567

 

У нас има два типа бизнес - единият търси „правилните“ хора с достъп до публичен ресурс и корумпира, другият залага на иновации и развива икономиката ни" Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по награждаването на финалистите от конкурса „Мениджър на годината – 2018“, състояла се снощи на сцената на Софийската опера и балет. По думите му развитието на иновативния и почтен бизнес през последните десетилетия у нас нямаше как да се случи, ако не бяха българските предприемачи и мениджъри с богат опит, управляващи ефективно процеси и хора, вземащи важни оперативни и стратегически решения.

Държавният глава обяви победителя от 11-ото издание на надпреварата за успешни бизнес ръководители, организирано от списание „Мениджър“. Президентът връчи кристалната статуетка на Александър Димитров, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на „А1 България“. 

Страната ни ще е различна, ако по-често представителите на нашия политически елит се вслушваха и вглеждаха в знанията, професионалния път и опита на десетимата мениджъри-финалисти, номинирани за наградата, които ръководят сложни процеси, проекти и хора в трудна и динамична среда, заяви президентът Румен Радев. Държавният глава посочи, че в българския бизнес се налага разграничение: „първият тип бизнес у нас фокусира изцяло усилия в търсене на подходящите хора сред онези, които разпределят и управляват публичния ресурс, с цел по-лесно да печелят обществени поръчки и пари. Другият залага изцяло на ефективен мениджмънт, иновации, производство с висока добавена стойност, развитие на конкурентоспособност“, посочи президентът Радев. Непочтеният бизнес, продължи той - ражда несправедливост и корупция, изкривява икономическите и обществените отношения, задушава качеството и конкурентоспособността, отдалечава страната от модерния свят и води надолу цялото общество. Вторият тип бизнес е този, който движи напред българската икономика и придава реална добавена стойност – това е истинският и прогресивен български бизнес, който инвестира в обучение и квалификация на своите служители, в нови форми на управление и постепенно, но неотклонно модернизира обществото и интегрира страната в Европа, заяви Румен Радев. Президентът призова държавата и обществото да подкрепят именно почтения и прогресивен бизнес. 

„Ще се превърнем в просперираща държава само когато имаме ясното съзнание, че не можем да разделим успехите на държавата от успехите на обществото и бизнеса“, каза още президентът.  Той подчерта, че държавата е длъжник на българския бизнес по отношение на правила, предсказуемост и законност, но българският бизнес е длъжник на гражданите по отношение на заплащането на труда.

Президентът Румен Радев беше придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички