Родният техсектор: Има голям проблем с кадрите, трябва да привличаме повече чужденци


Родният техсектор: Има голям проблем с кадрите, трябва да привличаме повече чужденци
Снимка: iStock/Guliver

4142

Средата за правене на бизнес в България в сферата на технологиите е много добра, но има проблем с набирането на кадри. Това стана ясно по време на дискусия в рамките на форума „Шумът на парите“.

В IT областта има липса на близо 10 000 души. За да се компенсира тя, трябва да се правят по-смели опити за привличане на чужденци, а и българите в чужбина да се изкушават с добри предложения да се завърнат у нас.

„Всъщност много от чуждестранните служители, дошли тук, не искат да си тръгват. Те идват с първоначално ниски очаквания, които бързо се разсейват. Харесват им храната, условията, а и имат възможност да участват в създаването на история в млади компании. Хората в днешно време не искат само да получават заплата, а да променят света“, заяви Александър Николов от TMT Strategies.

Атанас Райков, генерален директор „Бизнес развитие“ на Viber за Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка, допълни, че половината от неговия екип се състои от българи, завърнали се от чужбина и че страната ни има много какво да предложи на младите.

„Последните години бяха много благодатни за софтуерната индустрия, ръстът е двуцифрен. Сега, когато глобалната свързаност е факт, няма никаква граница за добрите идеи“, каза изпълнителният директор на BULPROS Ивайло Славов.

Според главния изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг Цветан Алексиев пък наблюдаваме все по-голямо сливане на физическия и цифровия свят и заради това трябва правенето на бизнес трябва да се преосмисли. „Технологиите за ефективно управление на знанието вече станаха задължителни и големите корпорации инвестират активно в такива. Проблемът с кадрите обаче наистина го има, а естественият интелект се цени все повече“, коментира той.

Сега е по-лесно да се започне бизнес, отколкото преди, и това създава по-голяма конкуренция, смята от своя страна собственикът на Interactive Orb Боян Москов. По-трудно е обаче бизнесът да е успешен. „Невинаги най-новата технология може да ти помогне. Имейл маркетингът например остава най-успешния приом, въпреки по-модерните опции. Важно е винаги да предвиждаме желанието на таргет потребителите ни. Защото хората не купуват продукт, а желан резултат“, допълни Москов.

Основателят на „Нетера“ Невен Дилков пък наблегна на това, че при това бурно развитие на мобилните технологии е нужен специален фокус върху развитието на мобилните мрежи. В момента тенденцията е центровете за данни да започнат да се раздробяват на по-малки, подменят се и кабелите за далечни връзки чрез интернет – първите са слагани преди 25 години и животът им вече изтича, затова сега тече „тиха революция“ за обновяване на инфраструктурата.

Изкуственият интелект – опасност или възможност?

Експертите коментираха и многостранния въпрос трябва ли да се страхуваме от изкуствения интелект, който вече започва да навлиза в живота ни.

„Изкуственият интелект неизбежно ще ни промени. Ние все повече ще влизаме в компютрите. Ако обаче това не се случи изведнъж, а постепенно всичко ще е наред. Ще има време регулацията да дойде по естествен начин. Страшното е да не стане внезапно“, заяви Цветан Алексиев.

„В момента и най-нискоквалифицираният човек още не може да бъде заменен от изкуствен интелект. По-големият проблем, за който трябва да се тревожим, е естественият интелект и липсата му“, каза Невен Дилков.

Според Атанас Райков човешкото отношение към виртуалния свят е в постоянно движение и се адаптира към промените. По-важно е обаче как ще се приспособи бизнесът в свят, в който всяка услуга (от предоставяне на информация до купуване на самолетен билет) ти се осигурява само от Google, без да има нужда да посещаваш други сайтове.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички