Родителите трябва отрано да говорят с децата си за пари


Родителите трябва отрано да говорят с децата си за пари
Снимка:

2308

Важно е от ранна възраст децата да са наясно, че количеството на парите е ограничено. Родителите трябва да говорят с тях на тази тема, но да не я преекспонират, създавайки усещане в детето, че всичко е свързано с покупки. Това каза Цвета Брестничка, председател на УС на Асоциация „Родители“, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея родителите не би трябвало да се притесняват от факта, че децата им не биха ги разбрали, а да говорят за пари с тях и да им обяснят по подходящ начин темата.

Брестничка посочи, че Асоциация „Родители“ е участва в съставянето на наръчник за родители - „10 мита за децата и парите“. В него е включено мнението на експерти във финансовата област, психолози и личен опит на родители.

Идеята на наръчника е да подпомогне родителите, които се сблъскват с детските въпроси за парите, както и да преценят каква е сумата, с която детето им трябва да разполага на ден. Гостът допълни, че тази преценка остава лична, а грешките, допускани от детето с харченето на пари, трябва да се използват като част от поучаването.

За спестените от децата пари Брестничка посочи, че родителска отговорност трябва да бъде посочването на алтернативите за покупка, които имат.

„Колкото по-малко е детето, толкова повече трябва да се намалява срокът на далечните перспективи, защото малките деца са по-нетърпеливи. Все пак това е изключително необходимо за тях. Умението да отлагат покупка би им помогнало значително по-късно, когато децата са вече възрастни и започнат сами да управляват финансите си“.

Според експерта насърчаването на децата да печелят парите си сами е необходимо. Тя добави обаче, че личните отговорности на детето не бива да са част от договорки, за които то получава възнаграждение.

От съществена важност Брестничка определи и ученето на децата как да боравят със своя собствена сметка и карта.

„Разполагането с карта е световна тенденция, от която няма как да се избяга. Първата стъпка от запознаването на детето с парите трябва да е с плащания в кеш, защото децата не могат да видят нещата абстрактно на този етап. След като вече им е ясно как протичат плащанията е редно те да имат своя сметка и карта, но родителите трябва да са част от процеса им на учене. Това би било много полезно, защото бъдещето е на тези карти“.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички