Ремонтът на "Граф Игнатиев" трябва да приключи на 28 май


Ремонтът на "Граф Игнатиев" трябва да приключи на 28 май
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

3696

Злополучният ремонт на столичната улица „Граф Игнатиев" и на цялата т.нар. зона 2 в центъра на града трябва да приключи другия вторник - 28 май. Това са съобщили от Столичната община след запитване на „Сега".

От „Московска" 33 поясняват, че 28 май е изчислен, като към първоначалния срок на договора с „Джи Пи Груп" – 300 календарни дни от 8 май м.г., се прибави времето, през което изпълнителят на проекта не е работил по уважителни причини. „С признатите до момента от строителния надзор 86 неработни дни заради лоши метеорологични условия, при които не може да се работи – зимата и при големи дъждове, фирмата трябва да е готова в края на май - 28 май 2019 г.", се посочва в отговора на общината.

Това означава, че след вторник всички строителни дейности по „Графа", площад „Славейков", в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици", по пресечките „Любен Каравелов", „Шести септември" и т.н. трябва да са приключили и от сряда никакви майстори не трябва повече да се появяват на обекта. В противен случай съгласно договора кметът Йорданка Фандъкова би трябвало да глоби „Джи Пи Груп". „Ако изпълнителят не е готов, санкциите по договор са около 200 хил. на (просрочен) ден, до 20% от стойността на ремонта. При некачествено изпълнение санкцията е до 1 млн. лв. (до 5% от стойността на договора)", се казва в съобщението.

Така за около седмица „Джи Пи Груп" ще трябва да форсира ремонтните дейности и да приключи доста неща, които все още не са приключени, както и да коригира зле свършеното досега. Голяма част от трамвайното трасе продължава да е отделено от пътеките за пешеходците с т.нар. перки на акула. За тях бе решено да се заменят с чугунени колчета, което още не е направено. Продължава пренареждането на плочки и настилки на площад „Славейков". Там все още не е ясно и как ще бъдат разположени каменните пейки, които общината вече нарича „композиции за сядане", след като се оказа, че заради несполучливо проектантско решение има опасност те да бъдат поставени опасно близо до линиите. Граждани продължават да публикуват и снимки на зле ремонтирани участъци и вече рушаща се общинска собственост. От организацията „Спаси София" в понеделник призоваха за „незабавно преправяне" на участъците с лошо наредени настилки и за налагане на глоба за некачествено изпълнение на фирмата.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички