Регистърът на туроператорите пълен с фирми-фантоми


Регистърът на туроператорите пълен с фирми-фантоми
Снимка: БГНЕС

5831

Фирми нарушители, чиито права са прекратени, пълнят регистъра на туроператорите и туристическите агенти, поддържан от Министерството на туризма. В регистъра фигурират общо около 3500 компании, организиращи екскурзии и почивки, но част от тях всъщност не работят, защото са били санкционирани или сами са прекратили дейността си, показа справка на в. "Сега".

В края на м.г. ресорното министерство обяви, че е заличило 18 дружества със статут на туроператори и туристически агенти. Причината бе, че са им били издадени удостоверенията за дейност, но те не са изпратили свои представители да вземат оригиналните документи в указания от закона двумесечен срок.

През януари т.г. последва нова наказателна вълна - МТ съобщи, че заличава над 100 фирми от регистъра, които не са представили задължителна застраховка "Отговорност на туроператора" и не са получили удостоверенията си за регистрация в законния срок. В. "Сега" поиска да научи кои са стоте санкционирани туристически фирми, но министерството не съобщи имената им, а обясни, че при прекратяване или заличаване на регистрацията министърът или упълномощено от него лице "предприема съответни действия за публично оповестяване на прекратяването или заличаването". Целта била потребителите, като влязат в регистъра, да могат да проверят дали фирмата, чиито услуги искат да ползват, е редовна и коректна. Оказва се обаче, че наред с изрядните в регистъра остават и "заличените".

Според директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов логиката е следната: "Дори фирмите с прекратени права остават в регистъра, за да може клиенти с претенции или желание да заведат дело да видят данните на фирмата - адрес, телефони и др.", коментира за в. "Сега" експертът.

Прави впечатление, че повечето фирми са сключили застраховки за по 25 000 лв. и много малка част от тях имат договори с по-голямо покритие. Според Румен Драганов става въпрос за несъвършенство в закона. "Това е минималната сума, за която туроператор може да сключи застраховка, и малките фирми се възползват от тази възможност. Тревожното е, че и част от големите туроператори купуват полици по 25 000 лв., защото законът не дели компаниите на малки и големи", обясни той.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички