Регистрите в България продължават да са основно на хартия


Регистрите в България продължават да са основно на хартия
Снимка: iStock/Guliver

2665

Едва 7% от общите регистри и 15% от тези в централната администрация в България са модерни и отговарят на най-новите технологични изисквания. През годините голяма част от данните в българската администрация са постъпвали на хартия.

"С времето обаче никой не е имал лидерството да каже на хората да си улеснят работата и да преминат към електронни варианти", казва пред в. "Монитор" ръководителят на дирекция "Модернизация на администрацията" към Министерски съвет Красимир Божанов.

Множество служители в администрациите страдат от алергии зара прахта, а в имотния регистър хората дори работят с маски и гумени ръкавици.

В края на миналата година нови правила прекратиха хартиения обмен на документи между различните администрации. Постепенната модернизация на родната администрация ще спести до 130 кг хартия годишно.

В страната има над 17 000 регистри, чиято работа тече по различен начин, а всяко ведомство въвежда свои решения, които нямат връзка с тези на останалите.

"Един е въпросът дали трябва да обединим тези администрации в едно регистрово пространство, а друг е въпросът дали изобщо трябва да са 17 000", коментира вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за процеса по въвеждане електронното управление.

Дончев е наясно, че то се въвежда по-бавно от необходимото, но очаква сериозен напредък до 1-2 години, което сериозно ще улесни работата на държавните служители. Очакванията са тази година обществените поръчки да минат изцяло в електронен вариант.

"През последната година накарахме всичко в администрацията да се случва по електронен път, а това наложи и да променим обичайно любезния си тон в края на 2018 г. ", казва вицепремиерът. Според него електронизацията не е въпрос само на софтуер и програми, а на желание и воля.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички