Разследват Airbus заради кражба на секретни данни

Разследват Airbus заради кражба на секретни данни
Източник: Airbus

Прокуратурата в Мюнхен разследва Airbus заради изнасяне на секретна информация, свързана с два оръжейни проекта, съобщава Spiegel. Двадесет служители на компанията вече са освободени.

Ръководството на авиокосмическия концерн само е потърсило съдействие от прокуратурата. Води се разследване срещу няколко служители на компанията заради евентуална злоупотреба с документи на клиенти.

Според информация на служители от отдела за комуникационно разузнаване и сигурност, са открити данни за нередности, свързани с покана за търг на Бундесвера. В Airbus са открити документи, които няма как да се озоват там по законен път. Дали става дума за изнасяне на секретна информация, предстои да бъде разследвано от прокуратурата в Мюнхен.

От Airbus заявяват, че са информирали германските власти за възможния теч на данни. Изнесените документи били "свързани с два бъдещи германски проекта за обществени поръчки" в областта на телекомуникациите. Airbus предоставя услуги в тази област предимно на клиенти в областта на военните технологии.

Вътрешната проверка в компанията се извършва от външни адвокати и Airbus оказва пълно съдействие на разследващите органи. Освободени са 20 служители на концерна, а компютрите и съдържащата се в тях информация са обезопасени.

По информация на медията, Бундесверът също е започнал дисциплинарно производство срещу свой служител, пише БГНЕС.

Според експерт на партията на Зелените, при нормална икономическа ситуация при случай с такова тежко подозрение, компанията би следвало да се изключи незабавно от участие в търгове.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.