Радев: В България се говори много за корупция, но се прави малко

Радев: В България се говори много за корупция, но се прави малко
Източник: БГНЕС

За корупция в България се говори много, но се прави малко, смята президентът Румен Радев.

Държавният глава откри международна конференция на тема: „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията“. Форумът се провежда под негов патронаж, а на него се обсъждат опитът на различните европейски държави в борбата с това явление.

„Корупцията нанася сериозни вреди на нашето общество, защото тя овладява основни лостове от законодателната, изпълнителната и съдебната власт и ги подчинява на държавни интереси“, смята президентът Радев.

„Необходимостта от фокусирането на общественото внимание върху проблемите на корупцията е много важно“, подчерта държавният глава и допълни: „За корупцията няма почивен ден. Оставена без обществено внимание и без мерки, тя се разраства като раково образование“.

Държавният глава изведе на преден план необходимостта от ясна дефиниция за корупцията като негативно обществено явление, генериращите го фактори, както и вредите, които нанася на обществото.

„Корупцията краде от благосъстоянието на нацията, ограничава основни права и свободи на гражданите. Генерира бедност и престъпност. Корупцията ерозира доверието в държавата и възпрепятства развитието на икономиката. Отблъсква инвеститорите. Специално за България корупцията има и други специфично негативно влияние, защото тя се превръща в основна спирачка за реализацията на стратегически за България цели. Това са развитието на съвременна, конкурентоспособна икономика и пълноценна интеграция в европейските структури“, аргументира се президентът.

Според него пълноценната европейска интеграция е невъзможна без безкомпромисни резултати в борбата с корупцията .

„Когато усилията на бизнеса се насочват вместо към развитието на иновации и конкурентоспособност, към търсене на подходящия човек в държавната администрация, който срещу определени финансови стимули да може да реши спечелването на обществената поръчка – това е убийствено за бъдещето на нашата икономика“, смята Радев. Той призова за мащабни законодателни инициативи, фокусирани върху пресичането и разследването на корупционни схеми в реално време, а не в миналото. Президентът изтъкна и необходимостта от прилагането на електронното управление, както и изследване на опита на останалите европейски държави, който ще помогне на страната ни да се справи с това негативно явление.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.