Радев: Ниската избирателна активност е шамар за политиците

Радев: Ниската избирателна активност е шамар за политиците
Източник: БГНЕС

Ниската избирателна активност на европейските избори не е само шамар за политическата класа, но и повод да се замислим защо в демократична Европа тя е два пъти по-голяма. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с резултатите на изборите за Европейския парламент 2019, предаде „Фокус“.

„Искам да поздравя победителите. Успехът за ВМРО и най-големият успех според мен за „Демократична България". Две неща искам да подчертая в тези избори – рекордно ниската избирателна активност. Тя според мен не е шамар за политическата класа от огромното мнозинство, тя е повод много сериозно да се замислим, защото демократична Европа има почти два пъти по-голяма активност. Това показва, че ние продължаваме да се отдалечаваме от Европа, не само като качество на живот и управление, но и като динамика и пълноценност на протичащите в останалите европейски държави процеси“, посочи той.

„Аз призовавам всички партии да направят един много добър анализ не само за своите програми, платформи и послания, но и какво реално се случва в България и как наистина ние ще догонваме Европа. Не само като някакви темпове, ние трябва да се обърнем най-сетне, векторът да съвпада с държавите на Европа“, добави държавният глава.

По думите му твърденията, че изборите могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали, са погазване на правовата държава, защото изборите са политически акт и те не могат да заместят прокуратурата и съда.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.