Пътната агенция отрече да е била глобена с 19 млн. лева заради "Железница"


Пътната агенция отрече да е била глобена с 19 млн. лева заради "Железница"
Снимка: БГНЕС

2109

Няма глоба от 19 млн. лева, наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ). Това обяви официално АПИ на сайта си.

Уточнението се прави, тъй като КЗК санкционира АПИ заради декласиран участник от процедурата за обществена поръчка за избор на изпълнител при проектирането и строителството на тунел "Железница" от автомагистрала "Струма". Предвидената по закон глоба е в размер до 10% от стойността на сключения договор. В случая става въпрос за около 19 млн. лева, но за момента те не са дължими, защото определението не разглежда твърденията в жалбата по същество.

Определението на Комисията за защита на конкуренцията е свързано единствено с допускането на предварително изпълнение на Решение №108 от 6 август 2018 г. за класиране на участниците и определянето на изпълнител на обществената поръчка, уточнява АПИ.

Ако в срока за представяне на становище по жалбата пред КЗК възложителят иска предварително изпълнение, какъвто е настоящият случай, КЗК се произнася с определение. С този акт не се разглеждат твърденията в жалбата по същество, поради което с него не се определя дали обжалваното решение за избор на изпълнител е незаконосъобразно или съответно е законосъобразно. Освен това, санкция в съответния размер /до 10% от стойността на договора/ се налага в случай, че възложителят е сключил договор за обществената поръчка след допуснато предварително изпълнение, което е влязло в сила и с решението на КЗК е установено, че обжалваното решение за избор на изпълнител е незаконосъобразно. Това не е така в този случай.

Към момента КЗК не се е произнесла с решение по същество, т. е. не е разгледала твърденията касаещи законосъобразността на обжалваното решение. Определението, с което е допуснато предварително изпълнение не е влязло в сила, тъй като не са изтекли законоустановените 3-дни от уведомяването на страните. Не е сключен и договор за възлагане на обществената поръчка.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички