Първият онлайн адрес в домейн на кирилица „.бг“ е вече реалност

Първият онлайн адрес в домейн на кирилица „.бг“ е вече реалност
Източник: iStock/Guliver

Първият интернет адрес в домейн изписан на кирилица „.бг“ е вече реалност и гравитира в световното онлайн пространство. Той е създаден след като Бордът на директорите на Международната корпорация за интернет имената и адресите (ICANN) прие заявката на сдружението Имена.БГ АД за организация – регистър на домейна от високо ниво на кирилица "бг", съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

В подготовката на списъците за запазване на имената на държавните органи и общините, за да се гарантира добрата репутация на домейна взе участие и МТИТС. Например, името „софия.бг“ ще може да бъде заявено и регистрирано само от местните власти в столицата, но не и от частни лица, съобщиха от МТИТС.

Предстои първоначален тестов период от 3 месеца, в който с приоритет ще се регистрират домейни на организации с основание за името (наименование на фирма, запазена търговска марка и т.н.). Разработката и тестването на софтуер за новия регистър са все още в процес.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.