Психиатър: Черният петък се превърна в масова психоза за българите


Психиатър: Черният петък се превърна в масова психоза за българите
Снимка: iStock/Guliver

3795

„Черният петък“ се превърна в масова психоза в България, смята психиатърът д-р Веселин Герев. По думите му в повечето случаи заявените търговски отстъпки са практически увеличения.

„Тук маркетинговият трик се крие в това, че се залага една много висока цена, на която се поставя отстъпка. Дори има и реални отстъпки, но въпросът е, че трябва да се вземе импулсивно решение. В повечето случаи пазаруването се оказва един вид наркотик. Установено е, че когато човек си купува нещо, той практически се освобождава от натрупаното напрежение, от ежедневни проблеми и стрес. Общо взето, в края на годината в хората е натрупано много напрежение и този феномен, наречен „Черен петък“ използва именно този момент – купувайки си нещо изгодно, човек може по принцип да си достави някакъв вид удоволствие. Тук моментът е, че понеже навалицата е голяма, масовата психоза за купуване е огромна и трябва решението да се вземе в много кратък период от време. Когато човек взима импулсивно решение да купи нещо, в повечето случаи се оказва, че това не му е било нужно“, коментира д-р Герев, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че тези, които днес са си купили нещо, което са искали от дълго време и са чакали да дойдат намаленията, са го направили рационално.

„В повечето случаи, обаче, днес се пазарува емоционално и импулсивно, заради факта, че нещо ще се купи евтино. Това стана модел на поведение на консуматорското общество. Тоест, ако ти не купуваш, значи изобщо не си в крак с времето. Дори днес най-големият парадокс е, че от сутринта електронните медии бълват реклама на бързи кредит за „Черния петък“. Жалко за това, че повечето хора се подвеждат емоционално и тотално съсипват бюджетите си, закупувайки много ненужни вещи“, посочи д-р Веселин Герев.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички