Промените при личните данни могат да ограничат достъпа до публичните регистри

Промените при личните данни могат да ограничат достъпа до публичните регистри
Източник: iStock/Guliver

Достъпът до публичните регистри - като Имотния, Търговския, както и до онлайн деловодствата на съдилищата може да бъде ограничен, ако проектопромените в Закона за защита на личните данни станат факт. За това алармира Програма достъп до информация (ПДИ), докато представяше годишния си доклад за достъпа до информация в България. "Много е важно да се запази свободният достъп до публичните регистри", коментира адвокат Александър Кашъмов от ПДИ.

С предложените изменения се засягат правата и задълженията на над 7 млн. граждани и около 2 млн. юридически лица. Автор на проекта е МВР. Целта е да се приеме европейският Общ регламент за защита на данните (GDPR), който влиза в сила на 25 май. С проекта се прокарват цензура, нарушаване на адвокатската и лекарската тайна, унищожаване на бизнес, блокиране на съдебното изпълнение, алармираха редица организации в становищата си по предложенията, пише в. "Сега".

Кашъмов говори за противоречие между две разпоредби в проекта. Едната разрешава достъп с ЕГН, а другата го ограничава. Това може да доведе до неправилно тълкуване и рестриктивно прилагане на публичността, посочи той. Това ще помогне на непрозрачността, измамите и корупцията, се казва в становището на ПДИ. Оправдавайки се с GDPR например, от Софийския градски съд премахнаха от електронното си деловодство функцията делата да се търсят по трите имена на страната. Според Кашъмов регламентът не налага това.

Адвокатът посочи още, че освен заплахата за ограничаване на достъпа до публичните регистри проектозаконът крие и много други проблеми. Най-голямото предизвикателство за законодателя е да намери точния баланс между защитата на личните данни и други основни права. Като например свободата да се разпространява информация - обработване на лични данни за целите на журналистическата дейност.

Ако проектът се превърне в закон, ще бъдат засегнати още адвокатската и лекарската тайна. Огромният минимум на предвидените глоби пък засяга свободата на стопанската инициатива, която е основна ценност на ЕС. А в регламента специално е записано, че малките предприятия не трябва да бъдат непропорционално засягани. Нещо, което не е отчетено от авторите на проекта.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 1

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
  • g1ajfqxv

    g1ajfqxv
    free slots online - [url=https://freeslotsonline777.com/]slots for free[/url] free slot machine free slots https://freeslotsonline777.com/