Промени в програмата за саниране - може да се наложи и собствениците да дават пари


Промени в програмата за саниране - може да се наложи и собствениците да дават пари
Снимка: БГНЕС

6653

За 42 000 сгради – с частни жилища, които се нуждаят от саниране, няма да има достатъчно пари по Програмата за енергийна ефективност – или поне не по досегашния механизъм. От тези сгради само 5500 са подали заявления за саниране. А до края на тази година ще бъдат измислени нови правила, за да могат и тези сгради да бъдат санирани.

Засега идеята е за диференциран подход – т.е. да има участие и от страна на собствениците, които да дават пари. Въпросът е колко – и към момента регионалното министерство е на позиция по-богатите собственици да дават повече, а по-бедните – по-малко. Други възможни критерии са "климатичните и демографските обстоятелства". Отделно се мисли и за приоритизация – кой да е по-напред при санирането.

"42 000 сгради се нуждаят от обновяване. Средствата, необходими за това, са изключително огромни. Затова е необходимо да търсим по-устойчив модел. Затова се обмисля въвеждането на съфинансиране, приоритизация, диференцирания подход", заяви зам.-регионалният министър Малина Крумова пред Нова телевизия. Тя подчерта изрично пред Нова телевизия, че нещата са на етап "предложения" и нищо не е решено окончателно.

"Около 40% от хората са готови да предоставят частично финансиране. Това следва да бъде използвано”, допълни зам.-министърът. По думите ѝ новият модел на финансиране трябва да е готов до 2018 година. "Ще има ясна дългосрочна визия поне за следващите 25 години", заяви Крумова.

До средата на 2019 година по Програмата за енергийна ефективност трябва да бъдат обновени 2 022 жилищни сгради, със 150 000 апартамента. За тях имало достатъчно пари, без да трябва съфинансиране. "Очевидно е, че при 42 000 нуждаещи се сгради трябва да има държавно подпомагане - има хора, които могат да си позволят, има хора, които желаят да си позволят", коментира още Крумова.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички