Прокуратурата не каза кои болници и аптеки са участвали в незаконния износ на лекарства


Прокуратурата не каза кои болници и аптеки са участвали в незаконния износ на лекарства
Снимка: МВР

2960

Имена на болници и аптеки няма да посочим. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев по време на брифинг, посветен на започналото предявяване на обвиненията на привлечените към наказателна отговорност 7 лица по случая с незаконния реекспорт на скъпоструващи лекарства.

„Имена на болници и аптеки няма да посочим, тъй като разследването продължава. Това е първата вълна на престъплението. Евентуално обвинение за пране на пари и данъчни престъпления има нужда от повече време. Разчитам на възложените ревизии на колегите от НАП и на проверките в болници и аптеки. Когато се групират лекарства по нерегламентиран начин, за да ги изнесеш, трябва да докажеш произхода им. В резултат на тази дейност, според нас, са осъществени и данъчни престъпления и пране на пари. Лекарствата са стоката на тези престъпления. Реекспортът не е незаконен, ако са придобити по законен начин. Според нас обаче са придобити по нерегламентиран начин, макар и с административни нарушения. Има административно-наказателна дейност“, коментира Гешев.

По думите му през годините има доста сериозна дейност на Агенцията по лекарствата.

„Ние се занимаваме с наказателно-правната част, а те с административната. Реализирали са износ на лекарства са десетки милиони левове. Не съм готов да кажа точната цифра. Аз смятам, че има законодателни пропуски, за да се случи това нещо“, каза още Иван Гешев.

Има основания ръководителят на престъпната група за паралелен износ на лекарства да бъде задържан под стража, допълни Гешев, цитиран от "Фокус".

„Целта на днешната пресконференция е да покаже, че проблемите могат да се решат само в дух на сътрудничество между институциите. Точно в този дух заедно с различни представители от изпълнителната власт всеки в рамките на своите правомощия осъществява цялостна и комплексна дейност за решаване на проблемите в здравеопазването, свързани с паралелния износ на лекарства. Съзнаваме, че това е особено важен за българските граждани проблем, който няма как да бъде решен без взаимно сътрудничество между институциите. Този проблем представлява по същество търговия с живота на български граждани, със здравето на болни деца, на онкоболни и други застрашени от сериозни заболявания български граждани. В рамките на досъдебното производство се събраха достатъчно доказателства за привличане на 7 лица в качеството на обвиняеми“, коментира Гешев.

По думите му едно от тях е привлечено за ръководител на организирана престъпна група, а останалите за участие в нея, извършваща престъпления с користна цел – данъчни престъпления и пране на пари.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички