Производството на вино в света падна до 50-годишно дъно

Производството на вино в света падна до 50-годишно дъно
Източник: iStock/Guliver

Световното производство на вино се е сринало с 8,2% тази година до най-ниското си ниво от 50 години насам. Това съобщиха от Международната организация по лозарство и винарство, предаде AFP.

Намаленото общо производство в размер на 246,7 млн. хектолитъра се дължи до голяма степен на спада в продукцията на трите основни производителки Италия, Франция и Испания.

В Италия производството е намаляло с 23% до 39,3 млн. хектолитра, а във Франция спадът е с 19% до 36,7 млн. хектолитра. В Испания пък продукцията е намаляла с 15% до 33,5 млн. хектолитра. В четвъртата най-голяма страна производителка очакванията за производство са по-положителни със спад от 1% до 23,3 млн. хектолитра.

От Международната организация по лозарство и винарство обаче отбелязват, че прогнозите за САЩ са изготвени преди разпалването на горските пожари в Калифорния, които засегнаха две от основните области в продукцията на вино – долината Напа и окръг Сонома.

На пето място Австралия отбелязва противоположна тенденция с ръст от 6% до 13,9 млн. хектолитра. Това е третата поредна година с ръст за страната.

Аржентина от своя страна на шесто място се възстановява от лошата реколта през 2016 г., с увеличение на производството от 25% до 11,8 млн. хектолитра, но все още е далеч от нивата си през 2015 г.

В Южна Африка производството остава без промяна на 10,8 млн. хектолитра.

Няма данни за очакваната продукция на Китай, която през 2016 г. произведе 11,4 млн. хектолитра.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.