Производителите на захар в Европа се готвят за свободен пазар


Производителите на захар в Европа се готвят за свободен пазар
Снимка: iStock/Guliver

2802

Догодина производителите на захар от Европа ще вземат на прицел и пазарите за износ заедно със задоволяването на местните нужди, след като през 2017 г. в ЕС отпаднат квотите и съюзът въведе напълно свободен пазар в селскостопанския сектор.

Някои анализатори вярват, че износът ще се сблъска със сериозна конкуренция на привлекателните пазари в Близкия изток и северна Африка, докато някои производители – като например италинските – се безпокоят, че ще понесат загуби от промяната, съобщава БГНЕС.

Нови пазари ще трябва да бъдат намерени вътре и извън ЕС, доколкото се очаква производството да се увеличи от сегашните 13,5 млн. тона годишно на 16 млн. тона, а може да достигне дори величини от 18-19 млн. тона годишно.

Еврокомисарят по селското стопанство Фил Хогън каза, че блокът от години грижливо се подготвя за премахване на квотите за производство на захар през октомври 2017 г. Тази подготовка е от голямо значение поради кризите, обхванали европейското селско стопанство, особено с гъвкавите цени на млечните продукти поради свръхпроизводство 18 месеца, след като млечните квоти бяха отменени.

Захарта ще бъде последната на земеделските квоти на ЕС, определени в продължение на десетилетия, за да бъдат защитени ключови сектори.

През 2006 г. ЕС започна реформи за засилване на конкуренцията, което принуди 83 завода, или 40 на сто от общото число, да бъдат затворени, твърдят от Европейската асоциация на производителите на захар (EASP).

В дългосрочен план производителите трябва “трябва да бъдат способни да оцелеят при ниски цени”, каза източник от Еврокомисията. Шепа производители не са се отказали в Европа, особено тези във Франция и Германия, но има и такива в Полша и Великобритания. Компаниите във Великобритания, Португалия и Румъния междувременно рафинират внесена сурова захар.

Комисията и източници от промишлеността прогнозират, че производителите ще бъдат в състояние да увеличат производството с 20 на сто, след като квотите бъдат отстранени.

“Европа, която днес е нетен вносител, ще се превърне в нетен износител”, предвижда Джерард Бенедети, директор по комуникациите във френския захарен гигант Tereos. Той пресмята, че европейското производство на захар ще се увеличи до 18 или 19 млн. тона годишно от сегашното ниво от 16 млн. тона годишно.

Предвижда се европейските производители да имат затруднения за пробив на пазара в Северна Африка и Близкия изток, тъй като през последните няколко години Алжир и Иран пуснаха в експлоатация няколко нови рафинерии.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички