Производители: Електромобилите ни носят само загуби


Производители: Електромобилите ни носят само загуби
Снимка: Getty Images/Guliver

3723

От известно време много експерти предупреждават, че производството на електрически модели носят сериозни загуби на компаниите. Известен е примерът с Tesla Motors, която през 2017 г. стана най-скъпата американска автомобилна компания (нейната капитализация премина $51 млрд. долара), но през цялото си съществуване носи само загуби. За 2016 г. например те са около 675 млн.

Агенция Bloomberg цитира свои източници от концерна General Motors, който разкриват, че за всеки един произведен електромобил Chevroelt Bolt с компанията губи между 8000 и 900 долара. Това е при стартова цена на модела в рамките на 37 000 долара. В същото време GM печели най-много от продажбата на вредните за екологията пикапи и всъдеходи.

За сериозни загуби от електромобилите пред Bloomberg алармира и изпълнителният директор на Fiat Chrysler Automobiles - Серджио Марккионе. От думите му става ясно, че на всеки продаден хечбек Fiat 500 губи до 20 000 долара. Цената на самия модел е 33 900, пише Actualno.com.

Това е и причината Fiat Chrysler да оптимизира производството на електромобили с цел намаляване на финансовите загуби. Според Маркионе, производството на електрически модели е задължително за всички компании, но трябва да бъде намерен верния баланс за това.

"Ние ще продължим да развиваме "зелените" технологии, но трябва да открием бързо правилните решения, ако искаме да се конкурираме с Tesla. В автомобилния бранш нещата се случват по-бавно, докато Илон Мъск (б.а. - шефът на Tesla) мисли и действа със скоростта на ракета", аргументира се Маркионе.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички