Производители на череши протестираха заради ниските изкупни цени


Производители на череши протестираха заради ниските изкупни цени
Снимка: Pixabay

2501

Производители на череши от Старозагорско излязоха на протест срещу ниските изкупни цени. Недоволните са се събраха на пътен възел „Стара Загора” на магистрала „Тракия”. Пътят не е блокиран, а в знак на недоволство демонстрантите изсипаха няколко касетки с плодове на земята.

По обяд всички протестиращи се изтеглиха в отсечката, която води до близкото старозагорско село Загоре. Пътят, който води от и за Стара Загора е охраняван от полицаи, те регулират движението. Директорът на Областната дирекция на полицията в Стара Загора комисар Георги Хаджиев каза, че протестиращите са дали само уведомително писмо и нямат разрешение за пътна блокада.

Сред събралите се протестиращи повечето са берачи на череши, а едва десетина са производителите. Берачите са от старозагорските села и споделиха, че берат предимно масивите с дръвчета в Николаевско. Има и берачи от Сливенско. Протестиращите изхвърлиха няколко касетки с череши на земята и скандираха, че искат по-високи изкупни цени, че работят за хора, с които имат договори, и желаят да останат да работят в страната, предаде "Дарик".

При недоволните дойде зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. Той обясни, че е учуден от протеста, който се организира край Стара Загора. По думите му разговори с производители на череши вървят в министерството заедно с експерти повече от седмица. Той смята, че хората на протеста са подведени. Зам.-министърът посочи, че уважава техния труд и е дошъл да ги изслуша. Димитров оказа, че подпомагане по de minimis е възможно само ако има загуби, които са и под себестойността на продукцията. Миналата година такава помощ са получили производителите, чиито насаждения измръзнаха. Той припомни, че държавата дава субсидия.

"Въздържам се да кажа дали днес тук има проблем, но ако има, ще трябва да го решим", посочи зам.-министърът.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички