Прогноза: Само в България от Централна и Източна Европа ще се запази икономическият растеж през 2019 година


Прогноза: Само в България от Централна и Източна Европа ще се запази икономическият растеж през 2019 година
Снимка: Кофас България

3096

В глобален план търговията се променя из основи, но ще остане важен двигател за растеж в световната икономика. Това става въпреки въвежданите протекционистични мерки и заплахите за търговски войни. Секторът се обогатява с нови пазари, развиващи се основно в дигитална среда – това означава нови възможности, но и нови рискове, гласи едно от основните заключения на Седмата годишна конференция по управление на риска, организирана от "Кофас България". Темата на събитието беше "Търговията и промените: Нови хора, нови пазари" и на него по традиция се дискутираха актуални теми от световната икономика. Участници в конференцията бяха представители на водещи български и чуждестранни компании, които споделиха своята експертен опит пред гостите.

"Налице са важни позитивни тенденции – най-голямата икономика в света, тази на САЩ, процъфтява. Китай допринася за все по-голяма част от световния растеж, а средната класа на развиващите се пазари продължава да се увеличава. Заедно с това възникват и някои поводи за притеснение – това са нарастващият политически риск, който бе най-висок през 2018 г. г, протекционизмът и нарастването на глобалния дълг с повече от 50% за последните 10 години", отбеляза Милена Виденова, управител на "Кофас България".

Тя и регионалният икономист на "Кофас груп" - Грегорж Шилевич, направиха преглед на секторни рискове по света и рисковете по държави. Според Шилевич се очаква спад в растежа на големите икономики, като България ще е единствената страна в Централна и Източна Европа, в която ще има покачване на икономическия ръст през 2019 година. Най-рискови сектори в световен мащаб се оказват строителството, металургията и автомобилостроенето. У нас чувствителни са строителният сектор и металургията. ИТ секторът продължава да се развива изключително бързо – и в България, и в световен мащаб, но проблем е недостатъкът на работна ръка у нас.

В три панела и няколко пленарни лекции участниците разгледаха теми като чатботове, изкуствен интелект, актуалните месиджинг приложения, какво е тяхното бъдеще и какви възможности предлагат. Спряха се и на онлайн платформи за продажби, коментираха възможностите за новите специалисти или така наречените "милениъли" и как те да бъдат привличани и мотивирани. Участниците се обединиха около мнението, че в съвременния дигитален свят непрестанно се откриват нови възможности. Младите се развиват изключително бързо, те са много креативни, а информацията, която им е нужна е по-достъпна от всякога. "Ученето вече не е за цял живот, както се казваше преди. Сега то е отвсякъде и от всеки. Всъщност истински риск е да не развиваме себе си", допълва Дарина Пенева от Stanton Chase.

Темата за новите пазари и бъдещето на интернет търговията също беше важен фокус в дискусиите. Участниците се съгласиха, че интернет и онлайн търговията са бъдещето, дигиталното присъствие е важно за комуникационния микс и незаменима част от присъствието на компаниите, независимо малки или големи. Новите пазари предоставят нови възможности и изискват нови бизнес модели. "И младите, и ние по-възрастните искаме да се развиваме, да се учим, но и да получаваме добро възнаграждение за това, да получаваме добра обратна връзка и да се чувстваме оценени. Всъщност не сме по-различни от милениълите, ако се замислим", заключи г-н Божидар Нейчев, старши съдружник в PwC.

Конференцията на Кофас по управление на риска събра над 200 представители на бизнеса и институциите, които дискутираха теми, свързани с глобалните процеси, финансовия мениджмънт, рисковете, перспективните и губещи сектори в икономиката и много други. Медийни партньори бяха Expert.bg, Investor.bg Bloomberg TV, сп. "Мениджър", сп. "Икономика", сп. "Логистика", "Твоят Бизнес", economy.bg, money.bg, economic.bg, b2b media, SeeNews, "Предприемач" и CIO.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички